Nikde s tím nezaplatím, stěžoval si Bystroň z AfD při přebírání peněz od propagandisty, tvrdí Spiegel

Německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na své zdroje ve zpravodajských službách uvedl, že na nahrávkách, na kterých poslanec AfD Petr Bystroň údajně přebírá peníze od ruského propagandisty, zazní stížnost, že s takovými bankovkami nikde nezaplatí. Bystroň veškerá obvinění ze spolupráce s prokremelskou vlivovou sítí odmítá. Na dotaz Spiegelu prohlásil, že informace pocházejí z nedůvěryhodného zdroje a jsou součástí „kampaně organizované NATO“.

Der Spiegel připomíná, že krátce před Velikonoci česká vláda oznámila odhalení rozsáhlé ruské vlivové operace. Prokremelská propaganda a dezinformace byly šířeny portálem Voice of Europe. Prostřednictvím odhalené sítě mělo docházet k předávání peněz prorusky orientovaným evropským politikům, hovoří se o částce až půl milionu eur (přes 12 milionů korun). Z přijetí peněz je podezřelý právě také poslanec německé AfD a nynější dvojka na její kandidátce v eurovolbách Bystroň. Ten veškerá obvinění odmítá.

Podle nedávných informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD vyslechli členové komise pro kontrolu BIS české Poslanecké sněmovny audionahrávky, které se vztahují k Bystroňově kauze. Na jedné z nich Bystroň podle těchto médií údajně přebírá 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) od ruského propagandisty Arťoma Marčevského.

Bankovky, se kterými nelze platit

Týdeník Der Spiegel nyní zveřejnil podrobnosti z nahrávky. Bystroň si na ní má při převzetí peněz od Marčevského stěžovat, že části bankovek bude těžké se zbavit, protože s nimi nelze zaplatit na benzince ani v žádném obchodě v Německu.

Bezpečnostní orgány jsou přesvědčeny, že Bystroň obdržel část sumy v bankovkách v nominální hodnotě 200 euro. Mnoho obchodů a čerpacích stanic v Německu přitom platby v hotovosti v této výši z bezpečnostních důvodů neumožňuje, vysvětluje Der Spiegel. Kromě toho se v roce 2019 přestaly vydávat i bankovky v hodnotě 500 eur, vyměnit je lze pouze v Německé spolkové bance.

Snaha o diskreditaci, reaguje Bystroň

Der Spiegel se s žádostí o vysvětlení obrátil přímo na Bystroně. „Nesmíte věřit všemu, co dostanete jako 'informaci' z Prahy, abyste ji mohli zveřejnit v předvolební kampani,“ reagoval. Původce informace je podle něj nedůvěryhodný a jedná se o „kampaň organizovanou NATO“ s cílem zdiskreditovat strany, „které se zasazují o mír a bojují proti pokračování války na Ukrajině“.

O existenci usvědčujících zvukových nahrávek informovala média poprvé na začátku dubna, minulý týden Der Spiegel napsal, že Bystroňovy schůzky s Marčevským byly loni údajně zaznamenány na video. Podle několika lidí obeznámených s případem je na nahrávkách vidět, jak Bystroň přijímá od Marčevského malé balíčky. Ve vyšetřovacích dokumentech se podle Spiegelu v každém případě hovoří o „neidentifikovatelném předmětu“, další zvukové záznamy prý ale naznačují, že balíčky obsahují peníze.

Marčevskyj řekl serveru Die Zeit, že měl s Bystroněm „přátelský“ vztah, o penězích spolu prý ale nemluvili, ani si je nepředávali.

Mnichovské státní zastupitelství nyní zahájilo předběžné vyšetřování proti Bystroňovi kvůli možnému uplácení volených úředníků.