Nabila Baldwinovi revolver ostrými. Zbrojířka má strávit 18 měsíců ve vězení

Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na osmnáct měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.

Cílem procesu bylo zjistit, zda poměrně nezkušená sedmadvacetiletá zbrojířka při manipulaci se střelnými zbraněmi a při dohledu nad nimi během natáčení nízkorozpočtového filmu neohrozila herce a členy štábu. Obhajoba žádala podmíněný trest, ale státní zástupci požadovali kvůli nedostatečné lítosti nejvyšší možný trest, právě osmnáct měsíců.

Prokurátorka Kari Morrisseyová poukázala na telefonáty Gutierrezové-Reedové z vězení, v nichž říkala, že porotci jsou „idioti“, že soudce byl „podplacen“ a že ze střelby nadále viní Baldwina a další osoby, píše Reuters.

Baldwina soud čeká

Gutierrezová-Reedová se v soudní síni rozplakala během svědectví agenta Hutchinsové Craiga Mizrahiho, který hovořil o kreativitě kameramanky a označil ji za vycházející hvězdu Hollywoodu. Ke smrti Hutchinsonové vedl řetězec událostí, a kdyby zbrojířka dělala svou práci, byl by tento řetězec přerušen, řekl Mizrahi.

Právník Gutierrezové-Reedové uvedl, že se z ní produkce filmu, která na natáčení příliš šetřila a nezaměstnala dostatečný počet lidí, snaží udělat obětního beránka.

Gutierrezová-Reedová 21. října 2021 omylem do revolveru dala ostrý náboj. Baldwin pak zbraň natáhl a namířil s ní směrem na kameru. Ze zbraně vyšel výstřel, který zabil Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu. Baldwin tvrdí, že spoušť nezmáčkl. Soud s ním má začít 10. července.