Kaliningrad nepoužívat, nově jen název Królewiec, rozhodly polské úřady. Šílenství, reaguje Moskva

Kreml jako krok „hraničící s šílenstvím“ odsoudil rozhodnutí polských úřadů napříště používat pro nejzápadnější ruskou výspu, město Kaliningrad a okolní oblast, jen polský název Królewiec. Ruské úřady pokládají polské rozhodnutí za „urážku“, uvedla ruská média. Město, které dobyla sovětská armáda na konci druhé světové války, je také známo pod českým názvem Královec a německým Königsberg.

V úterý vstoupilo v platnost doporučení polské komise pro standardizaci zeměpisných názvů v zahraničí nepoužívat v polštině název Kaliningrad a Kaliningradská oblast, ale výlučně Królewiec a Obwód królewiecki, napsal list Rzeczpospolita na svém webu.

Komise argumentovala tím, že Królewiec je tradičním názvem a nynější ruský název města je „umělý“ a „nesouvisí ani s městem, ani s regionem“.

Polákům se nelíbí, že město v polském sousedství je dodnes pojmenované po sovětském politikovi Michailu Kalininovi. Polská média o něm píší jako o „zločinci spoluzodpovědném za rozhodnutí o masovém vraždění Poláků“, kteří na počátku druhé světové války upadli do sovětského zajetí a na rozkaz sovětského vedení byli v katyňském lese u Smolenska postříleni.

Ruský vpád na Ukrajinu a vnucování ruského vidění světa v rámci informační války vede podle komise k nutnosti jinak pohlížet na „vnucené názvy, budící kontroverze a neakceptované v Polsku“. Žádný stát nemůže být nucen používat názvy, které neakceptuje, uzavřela komise podle deníku Rzeczpospolita.

„To už ani není nenávist k Rusku; v Polsku se odehrává proces hraničící s šílenstvím,“ zareagoval na „přejmenování“ Kaliningradu na Królewiec mluvčí Kremlu. Dmitrij Peskov před novináři poznamenal, že Polsko ve svých dějinách „čas od času ve své nenávisti vůči Rusům sklouzává do tohoto šílenství, přestože to nic dobrého Polsku a Polákům nepřináší“, napsala státní ruská tisková agentura TASS.

Připomněla, že v úterý stovky lidí ve Varšavě zablokovaly cestu ruskému velvyslanci, který se svými spolupracovníky nesl věnec na hřbitov sovětských vojáků. Velvyslanci Sergeji Andrejevovi se na hřbitov nepodařilo vstoupit. Vztahy Varšavy a Moskvy jsou pod bodem mrazu a mnoho Poláků příchod Rudé armády v roce 1945 považuje jen za začátek nové totality.

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos sdělil, že kolem exklávy Kaliningrad na polské straně roste plot, který je velmi podobný tomu, jenž vyrostl na polsko-běloruské hranici. Je zhruba dva a půl metru vysoký a má široké, do země zapuštěné betonové základy, které je podle polské pohraniční stráže velmi těžké podkopat. Má zabránit potenciálním hybridním útokům ze strany Ruska, které provádí běloruský režim.

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos o neuznání ruského názvu Kaliningrad Polskem (zdroj: ČT24)

„Sváží migranty ze Střední Asie, z Blízkého Východu, z Afriky na své území a potom je nahání za pomoci své pohraniční stráže na hranici, kde vzniká velká humanitární katastrofa. Lidé se denně pokouší o nelegální zdolání polské hranice na popud běloruského režimu. Podobné nebezpeční očekává Polsko i ze strany správy oblasti Kaliningrad,“ popsal Papadopulos s tím, že celá oblast se velmi militarizuje.

„Polsko si je vědomo, že Kaliningrad je považován za takzvanou pozemní letadlovou loď,“ doplnil. Jsou tam umístěné velké kapacity ruské armády, námořnictvo, ale třeba i rakety Iskander, které jsou schopny nést jaderné hlavice. Kreml nedávno avizoval, že zvažuje posílení jaderného arzenálu v této oblasti.