Čeští dobrovolníci vozí na Ukrajinu drony. Za březen jich bylo přes osm set

Události: Dobrovolníci dodávají drony na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajinci nedostatek dělostřelecké munice nahrazují drony. Na frontu je vozí i čeští dobrovolníci, jen během března organizace Vozím drony obstarala 830 strojů. Nejpoužívanější jsou sebevražedné drony, ale Češi dokážou sehnat i inovativní prototypy.

„Vojáci chodí pravidelně na cvičiště, kde trénují pilotování dronů v náročných podmínkách, jako je silný vítr,“ řekl zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek. Drony různých rozměrů pomáhají zajišťovat i dobrovolníci z Česka. Zkušení piloti na frontu jezdí pravidelně, kromě dronů vozí i antény nebo prototypy na vyzkoušení.

„Přijeli jsme poprvé s dodávkou na východ Ukrajiny a kluci se mimo řeč zmínili, že až pojedeme příště, jestli bychom nevzali drony,“ přiblížil český dobrovolník z organizace Vozím drony.

Kromě těch průzkumných se nejvíc využívají drony sebevražedné. Jeden takový stojí od sedmi do deseti tisíc korun. Teď by dobrovolníci rádi naučili Ukrajince pracovat s novým typem dronu.

„Když tento dron letí, pilot si zamkne cíl a může pustit ruce z ovladače. Rusové ho mohou rušit, jak chtějí, ale ten dron už prostě doletí do cíle,“ přiblížil český dobrovolník. „Vyzkoušeli jsme to. Ještě se to musí upravit, ale jsme na dobré cestě,“ míní ukrajinský pilot dronu Jura.

Peníze na materiál berou Češi díky veřejné sbírce. Drtivou většinu letounů, které se aktuálně pohybují nad východní Ukrajinou, vyrobili dobrovolníci. Vojáci si je pak sami dolaďují. K dispozici mají i 3D tiskárny.

„Připravujeme drony do boje. Když přijede pilot na pozici, aby měl už hotový dron a nemusel nic pájet, připravovat,“ přiblížil ukrajinský technik Ivan. Při jednom výjezdu piloti zničí přes dvacet letounů. Bez pravidelných dodávek jich tak brzy může být nedostatek, podobně jako dělostřelecké munice.