Britské ekonomice se daří, inflace klesla. Teď chce vláda snižovat daně

Události: Britská ekonomika v kondici (zdroj: ČT24)

Britská konzervativní vláda oznámila, že bude snižovat daně. Kabinet tak učinil v reakci na nové odhady hospodářského vývoje, které slibují další růst ekonomiky. Ve Velké Británii navíc prudce klesla inflace. Její hodnota je 4,6 procenta, což je nejméně za poslední dva roky. Ministři to přičítají úspěchu tvrdých vládních opatření.

Britská vláda slaví ekonomické úspěchy. Při příležitosti oznámení nové investice japonské automobilky do tamní výrobny elektromobilů se britský premiér Rishi Sunak pochlubil i před televizními kamerami.

Z ekonomického ozdravení země ale nejásá jen současný kabinet. Aktuální zprávy o tom, že se britské ekonomice začíná pomalu dařit, a především to, že klesla inflace, velice spokojeně přijali i v londýnském City, ekonomickém centru britské metropole. 

„Podpořili jsme rodiny, kterým rostou výdaje. Snížili jsme půjčky a srazili inflaci na polovinu. Místo recese ekonomika rostla,“ vyzdvihnul kroky britské vlády ministr financí Jeremy Hunt.

Vláda Rishiho Sunaka chce ale ekonomiku rozhýbat ještě víc. Plánuje snížit daňovou zátěž, tedy především odvod na sociální pojištění, zvýšit některé daňové úlevy a minimální mzdu. Opoziční kritici to označují za pouhou předvolební rétoriku. 

Opozice je nespokojena s řešením migrace

Opozice uznává, že vláda možná řeší ekonomiku, ale vytýká jí hlavně to, že stále nedokáže krotit migraci. Podle posledních zpráv je totiž na rekordním čísle. Do Británie přijde skoro 750 tisíc lidí ročně.

V této oblasti připouští i jinak spokojený ministerský předseda problémy. Soud navíc nedávno odmítl jeho plán na přesun migrantů do Rwandy. „Je mi naprosto jasné, že úroveň migrace je příliš vysoká. Potřebujeme ji snížit na udržitelnou úroveň,“ poznamenává Sunak.

Právě řešení migrace se teď zdá jako hlavní a nepříliš jednoduchý úkol současné vlády do posledního předvolebního roku.