Musíme aktivně pomáhat Ukrajině, řekl Fiala po setkání s Bidenem

Mimořádné pořady ČT24: Premiér Fiala v USA (zdroj: ČT24)

Premiéra Petra Fialu (ODS) přijal americký prezident Joe Biden. Oba státníci se shodli na pokračování pomoci Ukrajině, která se brání ruské agresi. Šéf Bílého domu také ocenil českou muniční iniciativu. Tématem jednání byla i situace na Blízkém východě či ekonomické vztahy Česka a Spojených států. Během dne se předseda vlády setkal s ředitelem CIA Williamem Burnsem. Na programu má Fiala i jednání s krajany, v úterý pak bude rokovat v Kongresu s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s dalšími představiteli sněmovny i Senátu.

„Rusko se nezastaví na Ukrajině,“ prohlásil na úvod schůzky v Oválné pracovně Biden. Českému premiérovi poděkoval za muniční iniciativu a zdůraznil roli Severoatlantické aliance. Prohlásil také, že americký Kongres musí schválit pomoc Kyjevu nyní.

Schválení podpory ve výši šedesáti miliard dolarů (1,4 bilionu korun) už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory.

Petr Fiala před Bílým domem
Zdroj: ČTK/AP/Alex Brandon

„Vztahy mezi našimi zeměmi jsou velmi silné a mají velmi dlouhou tradici,“ uvedl v Oválné pracovně před novináři Fiala. Připomněl také, že munice, kterou Česko pro Ukrajinu prostřednictvím iniciativy s dalšími partnery shání, by měla dorazit na bojiště v horizontu týdnů. Podpora Ukrajiny musí prý trvat co nejdéle.

USA a Česko sdílejí podle Fialy stejné hodnoty – lidská práva, svobodu, demokracii. „Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala. V takové situaci je podle něj hluboká bezpečnostní spolupráce demokratických zemí nutností.

Setkání s Bidenem se podle ministerského předsedy uskutečnilo v přátelské atmosféře. Při brífinku po schůzce uvedl, že Biden ocenil roli Česka v současném světě i vzájemné vztahy. Fiala také připomněl, že podstatná budou i úterní jednání v americkém Kongresu.

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině, řekl také Fiala. Nemohou prý připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila.

Brífink premiéra Petra Fialy po návštěvě Bílého domu (zdroj: ČT24)

Fialův příjezd do Bílého domu nabral podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala zhruba třicet až čtyřicet minut zpoždění. Důvod prodlevy znám není. Jednání mezi českým premiérem a americkým prezidentem se pak oproti původnímu plánu protáhlo.

Hospodářské vztahy

Jedním z hlavních bodů jednání mezi Fialou a Bidenem má být hospodářství. Pro Česko jsou Spojené státy druhým největším obchodním partnerem mimo státy Evropské unie. Z USA se do tuzemska o trochu více dováží, loni to bylo za více než 127 miliard korun. Naopak české firmy do USA poslaly zboží za více než 112 miliard korun.

Nejčastěji se pak jedná o telekomunikační zařízení, elektronické přístroje nebo zařízení pro zpracování dat – třeba počítače. Pro Česko je důležitý například dovoz strojů, ropných olejů a také zkapalněného plynu.

Spolupráce USA a Česka v zahraničním obchodě v roce 2023 (v miliardách korun)
Zdroj: Český statistický úřad

Premiér bude v průběhu cesty do USA jednat s americkou stranou o další modernizaci české armády, vedle toho i o spolupráci v jaderné energetice. Tamní firma Westinghouse začne letos doručovat palivo pro elektrárnu Dukovany, v příštím roce do Temelína. Česko má pak zájem o spolupráci s Amerikou při výstavbě menších modulárních reaktorů a elektráren na Ukrajině.

Strakova akademie o setkání Fialy s Bidenem usilovala dlouhodobě, časový odstup je podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy zdůvodnitelný tím, že americký prezident je „extrémně vytížený člověk“. „Setkává se s mnoha státníky a Česká republika – přiznejme si – není na světové mapě mezi těmi nejdůležitějšími státy,“ podotknul.

Amerikanista Pondělíček o návštěvě Petra Fialy v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Za evropské partnery

Pondělíček připomněl, že k setkání přispěla i česká iniciativa, která má zajistit více munice pro ukrajinskou armádu. „Bílý dům to zdůraznil v prohlášení z března, kdy návštěvu ohlašoval, že Česká republika je velice dobrým spojencem NATO. Dá se to vnímat v tomto kontextu jako výraz nebo odměna za pevné spojenectví,“ řekl.

Se žádostí o odblokování pomoci Ukrajině Fiala ovšem nepřichází do Bílého domu sám, jak poznamenal zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček. „V téhle konkrétní věci za ním stojí několik dalších států, jako je například Nizozemsko, Belgie, Dánsko a několik dalších,“ přiblížil.

„Součástí cesty do Spojených států má být také snaha – od setkání v CIA přes Bílý dům až po zítřejší (úterní) setkání v Kongresu – vymanit se ze skupiny B9 – Bukurešťské devítky, tedy středo- a východoevropských států, a ukázat americkým činitelům, že Česko hraje ve vyšší diplomatické lize a že je silným, spolehlivým a samostatným spojencem,“ uvedl Řezníček.

„Premiér Fiala tam v určitém smyslu nejede jen za Českou republiku. Víme, že návštěvě předcházely konzultace s celou řadou evropských spojenců, (…) podle mého názoru to znamená, že premiér jede do Washingtonu tlumočit stanoviska nejenom České republiky, ale také stejně smýšlejících evropských partnerů a spojenců,“ uvedl k Fialově návštěvě bývalý velvyslanec Česka v USA Michael Žantovský ve speciálním vysílání ČT24.

„V oblasti východní Evropy můžeme plnit roli, kterou Američané těžko mohou suplovat někým lepším, než jsme my. A my ji asi plníme,“ řekl k pozici Česka bývalý velvyslanec v Rusku a v USA Petr Kolář. „To, jak se politika a zpravodajské služby dokáží poměrně efektivně podporovat – v případě České republiky – určitě stojí za zaznamenání. Myslím, že toho si naši partneři a spojenci určitě všímají,“ podotknul.

„Čas vyhrazený oběma českým premiérům – ať už v roce 2019 nebo 2024 – je víceméně totožný,“ připomněl bývalý zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Rozdíl mezi oběma návštěvami je v doprovodu, zatímco expremiéra Babiše s manželkou Monikou vítal Trump s chotí Melanií, Fiala navštíví Bidena bez doprovodu manželky Jany.

Návštěva v sídle CIA

Dopoledne amerického času se Fiala setkal s ředitelem CIA Burnsem a jeho kolegy. Diskutovali převážně o bezpečnostní situaci ve světě. „Byli tam i ředitelé našich klíčových služeb – ÚZSI (Úřadu pro zahraniční styky a informace), BIS (Bezpečnostní informační služby), vojenského zpravodajství a také národní bezpečnostní poradce,“ popsal premiér. Pozvání do sídla CIA i následná debata podle předsedy vlády ukázaly vysokou míru důvěry ze strany Spojených států, je prý ale i oceněním za spolupráci v bezpečnostní oblasti mezi oběma zeměmi.

Premiér Fiala se setká s prezidentem Bidenem (zdroj: ČT24)

Do centrály americké tajné služby v Langley zavítal při své návštěvě USA před pěti lety i tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Podle diplomatů byl Babiš pravděpodobně prvním vysokým představitelem České republiky, který byl do ústředí CIA pozván a jednal s jejím vedením.

„Spolupráce má dlouhodobější trvání. Zdá se, že se jenom prohlubuje, což je dobře, a že důvěra ze strany Američanů je tam skutečně velká,“ uvedl k setkání zástupců tuzemských bezpečnostních složek a americké CIA amerikanista Pondělíček.