Policie se chystá na hokej, očekává mnoho falešných vstupenek. Kdo naletí, může se obrátit na mobilní stanici

UDÁLOSTI: Na podvodný prodej vstupenek na hokej se zaměří mobilní pracoviště policie (zdroj: ČT24)

Lidem, kteří při příchodu na zápasy hokejového mistrovství světa zjistí, že naletěli podvodníkům a mají falešné vstupenky, budou před stadiony v Praze a Ostravě k dispozici policisté, k pražské hokejové aréně přistaví i mobilní pracoviště. Sice oklamaným fanouškům nepomohou dostat se na zápas, ale usnadní jim podání trestního oznámení.

Speciální policejní vůz bude před O2 arenou v pražské Libni plnit více úkolů. Pražská policie si ho pořídila právě pro velké sportovní a kulturní akce. Je to vlastně pojízdná policejní stanice. „Do vozidla se vejde velké množství lidí. Je vybaveno počítači, technikou, kamerovým systémem. Policisté mohou na místě provádět výslechy a získávat různé operativně-pátrací prostředky,“ shrnula policejní mluvčí Eva Kropáčová.

K dispozici budou policisté i lidem, kteří si koupili falešné vstupenky a turnikety je na zápas nepustí. Takových případů očekávají policisté velké množství. „V době posledního konání mistroství v ledním hokeji v České republice – to byl rok 2015 – jsme evidovali přibližně pět tisíc kybernetických trestných činů nebo činů spojených s kyberprostorem. V loňském roce už jich bylo více než dvaadvacet tisíc,“ srovnal vedoucí oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký.

Apel na obezřetnost

Podle Radomila Filka z oddělení kybernetické kriminality bude díky mobilní stanici umístěné u stadionu možné se bezprostředně pokusit zajistit elektronické důkazy, které by mohly policistům pomoci nalézt pachatele. Zároveň ale policie varovala, že náhradní vstupenku oklamaní lidé nedostanou.

Apelovala proto hlavně k obezřetnosti při nákupech. Za jedinou jistotu označila nákup u oficiálních prodejců, kterými jsou Ticketportal a Ticketmaster. Při přeprodejích hrozí buď nákup padělku, anebo obdržení lístku, který byl prodán vícekrát, takže do stadionu pustí jen jednoho z těch, kdo za něj zaplatili.

V souvislosti s hokejovým mistrovstvím světa vyzvala policie diváky, aby také nenosili na zápasy zakázané předměty, kromě zbraní či pyrotechniky je to i jídlo a pití. Při sledování zápasu by pak měli diváci dávat pozor na své věci a zároveň nenechávat cenné předměty v autech zaparkovaných u stadionů.