Fiala je v USA. Setká se s Bidenem, Johnsonem i krajany

Studio 6: Premiér Fiala na návštěvě USA (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) přiletěl na dvoudenní návštěvu Washingtonu. V pondělí má na programu setkání s prezidentem Joem Bidenem, se kterým by měl jednat o bezpečnostní spolupráci či o podpoře Ukrajiny napadené Ruskem. Předseda české vlády chce otevřít také témata vzájemných ekonomických vztahů či jaderné energetiky. Očekává se, že se bude hovořit i o posledním vývoji na Blízkém východě, kde se Izrael stal o víkendu terčem íránského dronového a raketového útoku, který mnozí světoví státníci i čeští politici odsoudili.

Jednání Fialy s Bidenem je plánované na 21:00 SELČ, trvat by mělo asi hodinu. „Setkání se připravovalo dlouhou dobu a je vyvrcholením nadstandardních vztahů se Spojenými státy. Joe Biden si uvědomuje cenu spojenectví,“ okomentoval jednání amerikanista Kryštof Kozák.

„Že se návštěva koná, je potvrzením výjimečně dobrých vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy,“ doplnila ředitelka odboru amerických států ministerstva zahraničí Dana Baschová. „Pro Spojené státy jsme zodpovědný spojenec, který má často v mnoha oblastech výraznou stopu.“

Baschová předpokládá další posun ve vzájemných vztazích. „Co se nabízí, je spolupráce v energetice, spolupráce bezpečnostní a ekonomická,“ dodala.

Dana Baschová hovořila o setkání Fialy s Bidenem (zdroj: ČT24)

Podle opozičního poslance a místopředsedy zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO) jde zejména o zdvořilostvní návštěvu, Joe Biden a jeho administrativa podle něj mají „jiné starosti“. S tím nesouhlasí Tomáš Klvaňa z New York University Prague. „Jsme velmi významným spojencem Spojených států (...) Prezidenta Bidena bude určitě zajímat názor Petra Fialy nebo jeho poradce Tomáše Pojara na situaci na Blízkém východě,“ řekl.

„Možná je to ale tak trochu kompenzace, protože jsme nebyli pozvání v březnu do Bílého domu na oslavy 25. výročí vstupu do NATO. To bylo trochu přehlédnutí ze strany americké diplomacie. Teď se možná cítí trochu provinile,“ poznamenal Klvaňa.

Tomáš Klvaňa o návštěvě premiéra Fialy v USA (zdroj: ČT24)

Ve Washingtonu se Fiala v pondělí sejde rovněž s krajany, kteří dlouhodobě žijí a pracují v USA. „Měla by tam být mimo jiné dcera Milady Horákové, Jana Kánská,“ uvedl zpravodaj ČT a vedoucí zahraniční redakce Martin Řezníček.

V úterý má v plánu vystoupení v Hudsonově institutu, což je think-tank zaměřený zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy. Český premiér bude také jednat v Kongresu s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s dalšími představiteli sněmovny i Senátu.

Události: Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Fiala chce americké zákonodárce přesvědčit ke schválení pomoci Ukrajině

Mluvit hodlá zejména o americkém balíčku zahraniční pomoci v celkovém objemu 95 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu korun) mimo jiné na podporu Izraele a Ukrajiny, jehož schválení už několik měsíců brání americké vnitropolitické spory. Návrh prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

Před nedělním odletem z Česka Fiala řekl, že se tématu další podpory Ukrajině chce věnovat ve všech rozhovorech s americkými představiteli, které bude mít. „Spojené státy musejí pokračovat ve své podpoře a jedině tak jsme schopni pomoci Ukrajině natolik, aby se dokázala bránit obrovské ruské přesile, což je v zájmu nás všech. Budu se snažit přesvědčit americké přátele, že ta pomoc a podpora je naprosto nutná,“ uvedl Fiala.

„Světová pozornost je upřená na potenciální konflikt na Blízkém východě. To problematizuje další pomoc pro Ukrajinu,“ řekl Kozák. Fiala se podle něj bude snažit, aby podpora Kyjeva nebyla „v blízkovýchodním běsnění“ zapomenuta.

Podle Řezníčka se premiér bude snažit americké zákonodárce přesvědčit, že je stabilita v Evropě i jejich zájmem. „Z velké části pomoci Ukrajině profituje americký ozbrojený průmysl,“ poznamenal.

„Druhý argument, který je možná více geopolitický a geostrategický a musí být zabalen velmi umně, je, že Evropa je ochotná pomoci Spojeným státům s Čínou. Ale zároveň od Spojených států očekává, že Evropě pomohou s Ruskem,“ řekl Řezníček.

Klvaňa poznamenal, že načasování Fialovy návštěvy by mohlo prosazení ukrajinské pomoci přispět. „Vypadá to, že republikáni v Kongresu jsou možná ochotni jednat o pomoci (...) Vypadá to, že iniciativa Petra Fialy přišla v pravý čas,“ popsal. Republikány by podle něj mohl přesvědčit argument, že jde o relativně levný způsob, jak oslabit ruskou imperiální moc, aniž by při tom ztratil život jediný americký voják.

Martin Řezníček hovořil o setkání premiéra Fialy s prezidentem Bidenem (zdroj: ČT24)

Před odletem z USA uctí v úterý Fiala památku Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka. Havel má bustu v Kongresu a Masaryk sochu v diplomatické čtvrti. Premiér by se měl také sejít s významnými českými investory na americkém trhu. Řezníček upozornil, že české firmy ve Spojených státech zajišťují řádově tisíce míst. „Nejsou to žádná velká čísla. Na druhou stranu tisíce pracovních míst jsou v místech, kde mají různí senátoři a kongresmani své volební okrsky,“ řekl Řezníček.

Ve středečních časných ranních hodinách SELČ Fiala z Washingtonu zamíří do Bruselu na mimořádný summit Evropské unie.

Fiala označuje návštěvu za důkaz výborných vzájemných vztahů Česka a USA. Za symbolické považuje to, že se koná v roce, kdy si Česko v březnu za přítomnosti amerického exprezidenta Billa Clintona v Praze připomnělo čtvrtstoletí od vstupu do Severoatlantické aliance (NATO). Nynější přijetí českého premiéra v Bílém domě bude první od března 2019, kdy tam jednal tehdejší předseda české vlády Andrej Babiš (ANO).

„Je možné, že se začne připravovat i návštěva (prezidenta) Petra Pavla. Ale nečekal bych, že to bude v tomto roce,“ uvedl Kozák.

Amerikanista Kryštof Kozák hovořil o setkání Bidena a Fialy (zdroj: ČT24)