TÉMA

Palestinský islámský džihád

Izrael dosud nedal důkazy o členství zaměstnanců UNRWA v Hamásu, píše Guardian

Izraelské úřady neposkytly důkazy ohledně svých tvrzení, že stovky zaměstnanců úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) jsou členy teroristických organizací, jako je Hamás či Palestinský islámský džihád. Podle deníku The Guardian to stojí ve zprávě vyšetřovací komise, kterou vedla někdejší francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. Ta oficiálně představí závěry komise během pondělí.
22. 4. 2024|

V Pásmu Gazy opět zuří těžké boje, jednání o dalším příměří se prý dostala do „slepé uličky“

Z Pásma Gazy byly v noci hlášeny těžké boje, které se zaměřily zejména na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda ráno podle ToI oznámila, že za posledních 24 hodin od vypršení příměří s palestinským hnutím Hamás a obnovení bojů uskutečnila v celém pásmu vzdušné údery na více než 400 cílů. Jednání o možném prodloužení příměří se prý dostala do „slepé uličky“.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 19:52|

V Pásmu Gazy opět vypukly boje. Příměří skončilo, jednání však neustávají

V Pásmu Gazy vypršelo příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ani jedna ze stran do 6:00 SEČ neoznámila jeho prodloužení. Krátce před uplynutím doby příměří se v Izraeli u Pásma Gazy rozezněl poplach varující před leteckými útoky. Jeruzalém to označil za porušení dohody a oznámil pokračování vojenských operací proti Hamásu. Média informují o útocích napříč oblastí. Podle katarského ministerstva však vyjednávání o klidu zbraní navzdory bojům pokračují. Zahraniční zpravodaj ČT David Borek podotkl, že stále existuje šance na uzavření příměří mezi oběma stranami.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:53|

Deset Izraelců a čtyři Thajci, které hnutí Hamás drželo jako rukojmí, jsou na cestě do Izraele

Izraelská armáda ve středu večer informovala, že Hamás propustil deset Izraelců a čtyři Thajce. Očekává se, že židovský stát propustí třicet palestinských vězňů. Země G7 vyzvaly k okamžitému propuštění všech rukojmí, vyslovily se také k prodloužení příměří mezi Hamásem a Izraelem, které by dle Kataru mělo aktuálně trvat do čtvrtečního rána. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu večer přiletěl do Izraele, při své návštěvě chce jednat o dalším prodloužení příměří.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 23:56|

Izraelská armáda udeřila i na Západním břehu, zlikvidovala dva představitele islamistů

Izraelské obranné síly (IDF) ve středu operovaly v Džanínu na Západním břehu Jordánu, během jejich akce zemřely dvě palestinské děti ve věku osm a patnáct let, oznámilo podle serveru Ha’arec palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelské síly při zátahu zabily dva vysoce postavené členy islamistických organizací včetně jednoho z velitelů radikální skupiny Palestinský islámský džihád, uvedla izraelská armáda. Palestinskou informaci o smrti dvou dětí nijak nekomentovala.
29. 11. 2023|

Izrael se s Hamásem dohodl na dočasném příměří výměnou za část rukojmí. První propuštěné čeká ve čtvrtek

Izraelská vláda ve středu nad ránem schválila dohodu o čtyřdenním příměří s teroristickým hnutím Hamás výměnou za propuštění zhruba padesáti rukojmí držených v Pásmu Gazy. V prohlášení to uvedl úřad vlády, podle něhož je země ochotna prodlužovat příměří o den za každých deset dalších propuštěných. Teroristické hnutí Hamás krátce poté dohodu přivítalo s tím, že zajistí osvobození 150 vězněných Palestinců a přísun humanitární pomoci do Gazy. Podle Hamásu začne klid zbraní platit ve čtvrtek v 9 hodin ráno středoevropského času. Podle poradce izraelského premiéra ale k propouštění rukojmí nedojde dřív než v pátek, jednání prý dál pokračují.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:31|

Izraelská vláda začala jednat o klidu zbraní, plán počítá s propouštěním rukojmí

Izraelská vláda začala večer projednávat plán, který počítá s přestávkou v bojích s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy výměnou za propuštění většího počtu rukojmí. Premiér Benjamin Netanjahu podle webu listu Ha'arec na úvod schůze kabinetu zdůraznil, že klid zbraní neznamená konec války, kterou Izrael nezastaví, dokud Hamás nezničí. Nejmenovaný izraelský vládní zdroj řekl listu The Times of Israel, že Hamás bude v rámci dohody zajatce propouštět postupně, přibližně po dvanácti či třinácti denně.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 21:48|

Do nemocnice Šífa jsme vstoupili i kvůli rukojmím, řekl Netanjahu. Izrael umožní dodávku paliva do Pásma Gazy

Jedním z důvodů, proč Izrael vstoupil do nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, bylo podle premiéra Benjamina Netanjahua to, že měl silné indicie, že by tam mohla být alespoň část rukojmí. Netanjahu to sdělil v rozhovoru s televizí CBS. Žádná rukojmí se přímo tam ale nenašla. Další americké televizi ABC zase americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že USA daly Izraeli najevo, že nemůže znovu okupovat Pásmo Gazy. Izraelský válečný kabinet v pátek oznámil, že umožní dodávky pohonných hmot do Pásma Gazy. Provozovatelé telekomunikačních sítí Paltel a Jawwal posléze informovali, že začala částečně fungovat telekomunikační síť.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 22:03|

Střety mezi Izraelci a Palestinci nepolevují. Situace je nejhorší za dvacet let, míní zpravodaj

Pokračují střety mezi Palestinci a Izraelci. V pondělí byla na dálnici u Hebronu na Západním břehu zastřelena izraelská žena a zraněn muž. K tomu se podle agentury Reuters pochvalně vyjádřilo radikální hnutí Hamás. V úterý při izraelské razii zemřel mladý Palestinec. Situace je nejhorší za dvacet let, míní blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Kvůli útokům se sešel izraelský bezpečnostní kabinet.
23. 8. 2023|