TÉMA

Internetové připojení

Rusové na frontě více využívají Muskův Starlink. Pentagon hledá způsob, jak to zarazit

Služba Starlink spadající pod společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která poskytuje díky husté síti satelitů rychlé a zabezpečené připojení k internetu, je od začátku ruské války na Ukrajině pro obránce klíčová, protože zajišťuje vojákům jak spojení s velením, tak například způsob, jak ovládat drony. Jenže Rusku se navzdory sankcím a regionálním zámkům daří terminály Starlinku na frontě využívat také, ač Moskva jejich nasazení oficiálně popírá. Pentagon spolu se SpaceX nyní hledá způsoby, jak trend zvrátit a terminály v ruském držení „odstřihnout“.
10. 5. 2024|

V Berlíně přistál letoun ze Súdánu. Mezi evakuovanými jsou dva Češi

V Berlíně v pondělí přistál německý evakuační letoun ze Súdánu. Mezi stovkou cestujících jsou i dva čeští občané, potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Tuzemská diplomacie podle něj intenzivně pracuje na tom, aby dostala do bezpečí i další Čechy, kteří v zemi nyní zůstávají. V Súdánu už déle než týden probíhá boj o moc mezi armádou a polovojenskými jednotkami. Podle BBC je v hlavním městě Chartúmu poprvé od začátku konfliktu relativní klid.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 20:39|

Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internetové služby na Ukrajině, píše CNN

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financování převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup, a informaci posléze potvrdil Musk na Twitteru. Ukrajina podle CNN obdržela odhadem dvacet tisíc terminálů potřebných pro fungování připojení k satelitní síti Starlink. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na zprávu stanice napsal, že Ukrajina se bude snažit zajistit pokračování služby.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 21:47|

Některé děti nemají dostatečné připojení k internetu, výuka na dálku je pro ně složitější

Malé základní školy se stále častěji potýkají s technickými nedostatky při on-line výuce, většinou kvůli pomalému internetovému připojení. V některých rodinách navíc internet chybí úplně. Výjimkou nejsou ani případy, že se děti musí dělit o jeden počítač. Učitelé si zase stěžují, že posílání úkolů e-mailem je neefektivní.
27. 4. 2020|