Armáda USA může sonary v moři používat neomezeně

Washington - Ponorky amerického námořnictva mohou během vojenských cvičení u pobřeží Kalifornie používat podmořské sonary. Nejvyšší soud zrušil omezení, která chránila velryby, delfíny a jiné mořské savce. Ekologové se bouří, sonar totiž vysílá zvukové vlny a na základě jejich odrazu mapuje okolí. To ale ruší komunikaci a navigaci kytovců, kteří používají stejný princip.

Podle soudu námořnictvo potřebuje provádět tato cvičení, která by ho připravila na možné hrozby ze strany nepřátelských ponorek. Veřejný zájem prý hovoří ve prospěch námořnictva.

Administrativa prezidenta George Bushe tvrdí, že za více než čtyři desítky let, co se cvičení v Pacifiku konají, je jen málo důkazů o tom, že by mořským savcům skutečně škodila.

Sonar je navigační zařízení, které pracuje na podobném principu jako radar, ale namísto elektromagnetických vln používá zvukové. Jenže zvukové vlny používají pro komunikaci a orientaci také kytovci.

Podle ekologů jsou zdokumentovány případy, kdy sonary velryby zmátly natolik, že zabloudily na mělčinu, anebo se na hladinu vynořily tak rychle, že uhynuly kvůli dekompresi.

Soud zrušil zákaz používat sonary v případech, kdy se kytovci k plavidlu přiblíží na vzdálenost nižší než přibližně dva kilometry, nebo omezit sílu jeho zvuku za určitých podmínek panujících na moři.    

Vydáno pod