Finsko zkoumá, jestli Rusko neokopírovalo jeho maskovací vzor

Helsinky - Finská armáda zjišťuje, zda Rusko neokopírovalo chráněný kamuflážní vzor finských polních uniforem. K tomuto podezření vedly finské vojáky záběry z nedávných bojů v Gruzii, kde mají ruští vojáci maskovací uniformy "velmi podobné" finskému vzoru. Napsala to agentura APA s odvoláním na finské vojenské zdroje.

Raija Ketola z hlavního výstrojního skladu finské armády prohlásil, že finský vzor M05 je velmi vyspělý, proto ho nijak nepřekvapuje, že je kopírován.

Raija Ketola:

„Vzor maskování uniforem je ale něco jako národní symbol země. Nikomu proto nijak zvlášť neprospěje, když budou mít dvě země stejný vzor kamufláže.“

Finsko věnovalo značné prostředky do vývoje co nejdokonalejšího maskovacího vzoru. Vyvíjen byl na základě digitálního zpracování tisíců snímků finských lesů a lužin. Výsledek si dala armáda poprvé v dějinách registrovat jako chráněný vzor. Až do roku 2011 nesmí žádný podnik ve Finsku tento vzor používat. Pro zahraničí ale vzor chráněn není.

Příležitostí ho okopírovat bylo dost. Uniformy byly předváděny na mezinárodních veletrzích a bylo tam dost příležitostí si je po libosti ofotografovat. Není také vyloučeno, že vzor se dostal dál od zahraničního výrobce uniforem.

Ketola odmítl spekulovat o tom, jak bude finská armáda reagovat, pokud by se potvrdilo, že Rusko vzor okopírovalo. O tom se bude rozhodovat na nejvyšších místech, zdůraznil.

Vzor M05

Finský kamuflážní vzor M05 má čtyři základní verze - letní, pro chladné počasí, sněžnou a městskou, lišící se především složením barev. Vzory jsou používány pro všechny součásti uniforem a výstroje, počínaje protistřepinovými vestami přes potahy na přilby a zimní kožešinové čepice až po pláště proti dešti. Existují i speciální verze pro finské jednotky v mírových silách v jiných částech světa a verze na gore-texových uniformách a overalech pro speciální jednotky.