Saúdská Arábie zajišťuje jednání mezi Talibanem a afghánskou vládou

Rijád - Saúdskoarabský král Abdalláh pozval už v září na večeři do Mekky zástupce Talibanu a afghánské vlády. Chce tak zprostředkovat rozhovory, které by zabránily dalšímu šíření násilí islámských radikálů do Pákistánu. Chce zároveň učinit přítrž spolupráci Talibanu s al-Káidou, která usiluje o svržení klanu Saúdů. Dnes o jednáních informovala agentura Reuters.

„Saúdští Arabové chtějí pomoci, protože situace v Pákistánu je znepokojující,“ řekl nejmenovaný diplomat agentuře Reuters. Rozhovory mezi Talibanem a Kábulem jsou v začátku a zprostředkovává je šéf saúdskoarabské rozvědky princ Mukrín a jeho předchůdce princ Fajsal ibn Abdal Azíz Turkí.

Kromě ukončení násilností je cílem rozhovorů také rozbít spojenectví Talibanu s al-Káidou. „Problémem není přítomnost Talibanu v Pákistánu, ale taktika al-Káidy, která může Pákistán zničit, pokud tam zakoření. Ta jednání nebyla pouze jednorázová. Pokračovat v nich je v zájmu Saúdské Arábie, protože situace v Pákistánu se opravdu zhoršuje,“ řekl šéfredaktor saúdskoarabského listu Al-Vatan Džamál Chášuggí, který v minulosti působil jako poradce prince Turkího.

Taliban

Vládl v Afghánistánu v letech 1996 až 2001. Jeho vládu uznaly Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Pákistán. Taliban svrhla v roce 2001 mezinárodní koalice. Válku proti tomuto radikálnímu hnutí vyvolaly atentáty z 11. září 2001.

Islámští radikálové
Zdroj: ČT24