Vojáci Kambodže a Thajska na sebe střílí, země se připravují na konflikt

Preah Vihear (Kambodža) - Na problémovém úseku thajsko-kambodžské hranice propukla roztržka, která má prozatím na svědomí dva mrtvé vojáky na obou stranách a několik zraněných. Armády obou zemí se několik desítek minut vzájemně ostřelovaly. Kambodža tvrdí, že incident vyprovokovali Thajci, kteří zahájili palbu. Thajci mají opačný názor. Obě země se přou o území kolem hinduistického chrámu Preah Vihear z 11. století. OSN památku v roce 1962 přiřkla Kambodži, Thajsko to ale nechce uznat a vyzvalo své obyvatele nacházející se v Kambodži, aby se vrátili do země. Velitelé obou stran ale už vyjednávají o příměří.

„Všude je slyšet střelba,“ uvedl fotograf agentury Reuters přítomný na místě dnešních bojů. „Nad hlavou mi prolétla raketa směřující z Thajska a dopadla na zem. Musím si najít bezpečný úkryt,“ dodal. Jeho slova o přestřelce mezi kambodžskými a thajskými vojáky potvrdil podle agentury AFP nejmenovaný kambodžský armádní činitel.

Thajci se připravují na vojenský konflikt

Thajsko připravuje na boj letectvo. Na základnách je nejvyšší pohotovost. Patnácti stovkám Thajců, kteří žijí v Kambodži, doporučilo thajské ministerstvo zahraničí urychlený návrat do vlasti. Bangkok už připravil i letadla, která tyto lidi v případě vyhrocení konfliktu evakuují.

V pondělí pohrozil kambodžský premiér Hun Sen Thajsku ozbrojeným konfliktem v případě, že thajské vojenské oddíly budou i nadále pokračovat v překračování společných hranic. Thajským vojákům dal na stažení z kambodžského území lhůtu do úterního poledne místního času (07:00 středoevropského času). Kambodžská armáda po vypršení lhůty oznámila, že se Thajci ze sporného území stáhli, thajská strana toto tvrzení ale vzápětí odmítla a prohlásila, že je připravena k boji.

„Zůstáváme na svých pozicích, nikam jsme se nepřesunuli. Neútočíme na území protivníka, jen bráníme svoji vlastní zemi,“ říká o incidentu thajský premiér Somčaj Wongsawat.

Vztahy se přiostřují od července

Obě země se dříve dohodly, že zredukují počet vojáků v okolí chrámu, ale Kambodža minulý týden oznámila, že do oblasti přesunuje 500 mužů. Zástupci obou států už se také v minulosti pokoušeli dojít k dohodě, jednání ale ztroskotala. Konflikty mezi Thajskem a Kambodžou už trvají celá staletí.

Letos v červenci se napětí v oblasti zvýšilo poté, co demonstranti usilující o svržení thajské vlády obvinili thajské úřady, že podpořily žádost Kambodže o zařazení ruin kláštera, který je pro Kambodžany druhým  nejdůležitějším klášterem po světoznámém chrámovém komplexu Angkor, mezi památky UNESCO. OSN 15. července tuto žádost schválila.

Vydáno pod