Sarkozy s Merkelovou odhalí památník Charlese de Gaulla

Colombey-les-Deux-Églises (Francie) - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou dnes ve Francii slavnostně odhalí památník francouzského státníka a někdejšího prezidenta Charlese de Gaulla. Společně tak Merkelová se Sarkozym vzpomenou na odkaz tohoto politika, který prohlásil, že by se Německo a Francie měly chovat jako bratři. Základní kámen památníku položil v roce 2006 prezident Jacques Chirac. Památník stál 20 milionů eur.

Památník ve městě Colombey-les-Deux-Églises nevznikl náhodou, generál Charles de Gaulle zde totiž strávil většinu života. Město se nachází v kraji Champagne. Památník bude inaugurován zítra, tedy v den 50. výročí, kdy se na tomto místě setkal německý kancléř Konrad Adenauer s generálem de Gaullem. Tehdy začala francouzsko-německá spolupráce, která vedla k podpisu Elysejské smlouvy, jež byla stvrzena v roce 1963.

I když de Gaulle prohlašoval, že by měla mít Francie s Německem nadstandardní vztahy, současná situace tomu neodpovídá. Merkelová se Sarkozym se neshodnou v mnoha otázkách kolem Evropské unie, ekonomické krize, ale i v dalších tématech.

Vydáno pod