OSN rozhodlo: Nezávislost Kosova posoudí Mezinárodní soudní dvůr

New York - Valné shromáždění OSN dnes vyhovělo žádosti Srbska, aby Mezinárodní soudní dvůr v Haagu posoudil, zda je nezávislost Kosova v souladu s mezinárodním právem. Podle řady západních zemí ale toto rozhodnutí zpomalí integraci Kosova do mezinárodního společenství. Srbská provincie Kosovo jednostranně vyhlásila nezávislost letos v únoru.

Srbský požadavek dnes podpořilo 77 zemí (mimo jiné Slovensko, Řecko, Rumunsko a Španělsko), šest států bylo proti (USA, Albánie) a 74 se hlasování zdrželo (Česká republika a většina zemí EU). Očekává se, že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu svůj verdikt vynese za jeden až dva roky, píše agentura Reuters. Podle Bělehradu přispěje rozhodnutí nezávislého soudu k uvolnění napětí v této oblasti.

USA srbskou iniciativu označily za zbytečnou s tím, že nezávislost Kosova je nezvratná. Podle kosovského prezidenta Fatmira Sejdia soudní přehodnocení kosovské nezávislosti ke stabilitě v Kosovu a na Balkáně nepřispěje. Rozhodnutí Valného shromáždění naopak přivítal srbský premiér Mirko Cvetković.

Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února, od té doby ho uznalo kolem padesátky zemí, včetně České republiky. Srbsko naopak samostatné Kosovo odmítá, vyhlášení nezávislosti považuje za neplatné a provincii dál pokládá za součást svého území. Na straně Bělehradu stojí také Rusko.

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić v srpnu uvedl, že Srbsko je připraveno uznat nezávislost Kosova, pokud ji potvrdí soudní dvůr OSN. Srbský prezident Boris Tadić také v září připustil, že pokud selžou snahy připojit Kosovo zpět k Srbsku, bude Bělehrad uvažovat o možném rozdělení tohoto nejmladšího evropského státu mezi většinové Albánce a menšinové Srby. V Kosovu žijí dva miliony lidí, z toho 90 procent Albánců a 10 procent Srbů. Ti obývají většinou sever země, který hraničí se Srbskem.

Mapa Srbska a Kosova
Zdroj: ČT24