V Mnichově stojí před soudem jeden z posledních válečných zločinců

Mnichov - Jeden z posledních soudů s nacistickým válečným zločincem se v těchto dnech koná v bavorském Mnichově. Devadesátiletý Josef Scheungraber před 64 lety údajně nařídil brutální masakr 14 civilistů v italském Falzano di Cortona, nedaleko toskánského Arezza. Italský vojenský soud ho před dvěma lety v nepřítomnosti odsoudil na doživotí, Německo ho ale nevydalo. Sám Scheungraber vinu popírá.

„I po tak dlouhé době chceme znát pravdu o tom, co se ve Falzanu stalo. Příbuzní obětí žádají spravedlnost,“ říká právní zástupkyně pozůstalých Gabriele Heineckeová.

Obžaloba tvrdí, že jako pětadvacetiletý poručík německého wehrmachtu nařídil Scheungraber 27. července 1944 zastřelit čtyři lidi jako odvetu za zabití dvou německých horských myslivců. Pak nechal nahnat dalších jedenáct civilistů do stodoly, kterou vojáci následně vyhodili do vzduchu. Výbuch přežil jen patnáctiletý chlapec - dnes 79letý Gino Masetti. Před explozí ho uchránil velký trám, který udržel i padající trosky. Masetti vylíčil soudu okolnosti masakru a některé podrobnosti, Scheungrabera ale jednoznačně jako pachatele neidentifikoval. „Byl jsem tehdy ještě dítě. Třásl jsem se hrůzou!“ vzpomíná Gino Masetti.

Scheungraberova obhajoba namítá, že obžaloba nemá žádné svědky, kteří by jeho mandanta u tehdejšího masakru viděli. Scheungraber podle svých obhájců tou dobou dohlížel na rekonstrukci mostu zničeného partyzány a na místě vraždy nikdy nebyl. O činu, ze kterého je viněn, prý ani dlouho nevěděl.

Svědci masakru si na podrobnosti už nevzpomínají

Důkazy jsou proti obžalovanému nicméně chabé. Soud má v ruce jen jedno dobové foto Scheungrabera a nepřesné výpovědi svědků. Proti spravedlivému rozsudku pracuje i čas, svědci i obžalovaný zestárli od té doby o několik desítek let a jsou již v úctyhodném věku.

Případ vyvolal velkou odezvu u německé veřejnosti i v zahraničí. Pozornost mu věnují i média, která se ptají, proč justice čekala na řešení tohoto zločinu tolik let.

Scheungraber po válce poklidně žil v bavorském Ottobrunnu. Zasedal tam v městské radě a účastnil se akcí válečných veteránů. Dnes chodí o berlích a téměř neslyší. Podle německého práva mu hrozí i doživotí, ale berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová připomíná, že takto vysoký trest neuvalily německé soudy ani na nacisty, u nichž byla vina jednoznačně prokázána.

  • Svědek masakru ve Falzanu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/453/45260.jpg
  • Mapa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/453/45261.jpg