V Drážďanech začal čtyřdenní sjezd historiků pod heslem Nerovnosti

Drážďany - Sedmačtyřicátý ročník sjezdu německých historiků, jehož hostující zemí je letos Česká republika, dnes začal v Drážďanech. Na největším setkání vědců z humanitních oborů na kontinentě vystoupí přes 300 přednášejících z celé Evropy a zúčastní se jej dalších 3000 zájemců o historii, učitelů a studentů a doktorandů. Ti se budou do pátku zabývat vývojem vztahů většinové společnosti vůči etnickým menšinám, sociálními, náboženskými, hospodářskými nerovnostmi nebo vztahem mezi Západem a Východem. Mezi přednášejícími je více než desítka českých vědců.

Sjezd historiků, který se koná pod heslem Ungleichheiten (Nerovnosti), dnes v drážďanské Semperově opeře slavnostně zahájili německý prezident Horst Köhler a saský premiér Stanislaw Tillich. Sjezd historiků se koná každé dva roky a hostující zemi má potřetí. V minulosti to byly Švýcarsko a Polsko.

Ve středu je na programu přednáškový cyklus na téma asymetrie v německo-českých vztazích. Zlatým hřebem akce má být čtvrteční slavnostní večer udílení akademických cen německého svazu historiků v drážďanském evangelickém kostele svatého Kříže. Hlavní přednášku večera bude mít ministr a šéf legislativní rady české vlády Cyril Svoboda.