Somálští piráti propustili posádku španělské lodi

Madrid - Posádka španělské rybářské lodi, kterou před týdnem v neděli zajali somálští piráti, je opět na svobodě a s plavidlem míří zpět do vlasti. Informovala o tom španělská vládní mluvčí. Plavidlo do "bezpečnějších vod" doprovází španělská válečná fregata.

Piráti zadržovali 26 lidí, z toho 13 Španělů a 13 Afričanů, s cílem získat za ně výkupné. Mluvčí kabinetu pouze uvedla, že propuštění unesených bylo dosaženo pomocí vyjednávání španělské vlády, majitelů lodi a zástupců únosců, a to „spoluprací a diplomacií“. Místní somálský zdroj podle agentury AFP sdělil, že bylo únoscům vyplaceno 1,2 milionu dolarů (19,4 milionu Kč).

Španělská rybářská loď Playa de Bakio byla přepadena a její posádka zajata v neděli, když lovila tuňáky asi 400 kilometrů od somálských břehů.

Vody podél somálského pobřeží patří mezi nejnebezpečnější na světě od počátku 90. let, kdy v Somálsku začala válka klanů a anarchie, což se odrazilo i na bezpečnosti námořní plavby. Somálští piráti jsou dobře vyzbrojení a vycvičení bojovníci, nezřídka napojení na místní silné klany. Často používají vojenské uniformy a také rychlé čluny vybavené satelitními telefony a navigačním systémem GPS.

Počátkem měsíce unesli jiní piráti posádku francouzské luxusní plachetnice. Po osvobození třicítky osob se francouzskému komandu podařilo asi polovinu zločinců zadržet. Únosci byli přepraveni do Francie, aby byli postaveni před soud.

Vydáno pod