Ostrava je taky queer

Ostrava – Queer festival Mezipatra slaví letos desáté narozeniny a k jubileu si nadělil dárek – po Brně a Praze se přehlídka přesouvá ještě do dalších čtyř měst – Ostravy, Olomouce, Pardubic a Českých Budějovic, přičemž do Pardubic a Ostravy se Mezipatra podívají poprvé. Do moravskoslezské metropole přinesly ozvěny festivalu (od 12. do 14. listopadu) šest filmů, výstavy fotografií a po tři festivalové večery afterparty v nočních klubech. Možnost promítání queer filmů v dalších městech si chválí pořadatelé i návštěvníci festivalu.

„V Ostravě je po Praze a Brně jedna z největších komunit gayů, lesbiček a queer lidí,“ vysvětlil důvod, proč Mezipatra promítají letos i v Ostravě, Vladimír Šmehlík, pořadatel ostravských ozvěn.

„Líbí se mi, že tu vůbec je možnost takového festivalu, protože jsem ročník, který zažil doby, kdy homosexualita byla nemoc a takové setkání a přehlídky byly absolutně nemožné,“ vítá Mezipatra například jedna z návštěvnic festivalu. Někteří z těch, kteří na ozvěny zavítali, si dokonce myslí, že Mezipatra Ostravě pomohou při kandidatuře na evropské město kultury pro rok 2015.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Popularita Mezipater každopádně rok od roku roste, přestože se letos potýkala s odmítnutím brněnských zastupitelů festival finančně podpořit. Brno je přitom město, kde queer, tehdy ještě gay a lesbický, festival vznikl. „My se rádi často definujeme jako tolerantní, otevřená společnost, ale to, že festival, který přináší zásadní díla filmové kultury, naráží na problémy, protože se jedná o kulturu neheterosexuální, naznačuje, že jde o téma v České republice stále citlivé a aktuální,“ domnívá se ředitel Mezipater Aleš Rumpel.

Mezipatra v Ostravě končí dnes pozdě večer. Příští týden zamíří do Olomouce (17.-19. 11.), který ozvěny queer festivalu zažije už potřetí. Z Moravy se přesunou do Pardubic (25. 11.) a následně do Českých Budějovic (2., 9. a 16. 12.).Ve všech městech budou moci návštěvníci vidět to nejlepší z queer filmové produkce, i když na programu ani jedné z ozvěn letošní vítězné snímky zřejmě nejsou.

Ceny, které byly vyhlášeny na konci pražské části Mezipater 8. listopadu, si odnesly: portugalský snímek Umřít jako muž (Cena hlavní poroty za celovečerní film); izraelský snímek Zrádce (Cena studentské poroty za nejlepší krátkometrážní film) a švédský film o gay rodičovství Patrick, věk 1,5 (Divácká cena).

Zahajovací snímek festivalu Mezipatra 2009
Zdroj: ČT24/Mezipatra
Vydáno pod