Po Brně se do Mezipater podívá Praha

Praha - Odlišná sexuální orientace je tématem festivalu Mezipatra, jehož desátý ročník dnes odstartoval v Praze. Jeho součástí jsou nejen výstavy, ale i filmy, včetně retrospektivy kultovního režiséra Dereka Jarmana. Na počátku byla Duha nad Brnem. Tak se jmenoval vůbec první ročník festivalu, který odkrýval život a kulturu sexuálních minorit. Od roku 2003 se duha pravidelně objevuje i nad Prahou, tentokrát ale s názvem Mezipatra jako metafora cesty člověka, ať už dolů, nebo nahoru.

„Je to jediný festival, který upozorňuje na nějakou rozmanitost, která tady existuje. Ukazuje, že tady neexistují jenom heterosexuálové,“ uvedla k festivalu jedna z jeho organizátorek Tereza Hendelová.  

Prostor, ve kterém se Mezipatra pohybují, nepatří pouze odlišnosti sexuální, ale i rasové či náboženské. Výstava Česká selekce představuje příběhy skutečných lidí, kteří byli kvůli své odlišnosti napadeni.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Já jsem poprosila mediálně známé osobnosti, aby se zúčastnily mého projektu. Ke každé fotografii jsou texty, které jsem dohledávala docela dlouho, buď z ministerstva vnitra, či z jiných zdrojů,“ řekla ke své výstavě fotografií Tamara Moyzes.

Jako každoročně se festival Mezipatra zaměří zejména na filmovou tvorbu. "Přicházíme s tématem třetí světová válka pohlaví. Přicházíme s příběhy o lidech, kteří se odlišují. Řešíme téma intersexuality – jaké je to žít v těle, které nese znaky obou pohlaví atd.," doplnila Hendelová. 

Za deset let navštívilo festival více než šedesát tisíc lidí. Polovina z nich v dotazníku uvedla, že se považují za heterosexuály. Cílem festivalu je přiblížit život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispět tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti.