Manop v DOX: papuánská duše ve fotografiích a sochách

Praha - Nepřistupuj blíž se jmenuje náčelník domorodého kmene ze Západní Papuy, s nímž se na svých opakovaných cestách spřátelili malířka a fotografka Barbora Šlapetová a sochař Lukáš Rittstein. Setkávání, příroda a papuánská duše se pro ně staly inspirací, kterou Šlapetová přenesla do velkoformátových fotografií a Rittstein do série soch. Své práce představují na výstavě s názvem Manop, poslední první, která bude od 6. března do 17. května k vidění v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Oba výtvarníci se do Západní Papuy vraceli opakovaně od roku 1997. „Na začátku to byla inspirace a touha posunovat se v čase, pak jsme si oblíbili krajinu i lidi a oboje se stalo součástí našeho života i umění,“ prozradila Barbora Šlapetová, v čem je exotické končiny tak okouzlily.

Papuánská duše může být i chlupatá

Zatímco Šlapetová své zážitky přenášela do fotografií, Rittstein je obtiskoval do soch. V DOX je vystavena jeho série Les, tvořená devíti sochami, z nichž „každá má svůj příběh, který nese na zádech v duši kulaté nebo i chlupaté“. Vidět mohou návštěvníci také odlitky tváří či těl domorodců.

Součástí výstavy je i několik citátů z rozhovorů s příslušníky domorodých kmenů. Dokumentují jejich představy o Zemi a kosmu. Někteří Papuánci například věří, že Země se skládá ze tří pater, mezi nimiž mohou zvláště nadaní jedinci cestovat, nebo že oči zvířat v noci cestují na nebi a pozorují zpět Zemi.

Náčelník Václav Havel

Jako kmotra projektu si Šlapetová a Rittstein vybrali prvního amerického astronauta asijského původu Leroye Chiao. Zúčastní se zítřejší vernisáže společně s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Ten se do projektu zapojil i jako „náš náčelník“.

Umělci jej oslovili, když domorodý náčelník Nepřistupuj blíž vyslovil přání popovídat si se svým protějškem z naší civilizace. Šlapetová a Rittstein poprosili právě Havla, aby si pro Nepřistupuj blíž připravil pár otázek, což prý ochotně učinil.

Výstava, přednášky a publikace

Dialog mezi těmito dvěma náčelníky je mimo jiné součástí knihy s názvem Nepřistupuj blíž, která vychází paralelně k výstavě. Současně se na knižním trhu objevuje také monografie Lukáše Rittsteina, která je přehledem jeho dosavadní sochařské tvorby, a katalog výstavy.

Výstavu Manop, poslední první doprovází také cyklus přednášek na téma Civilizace a přírodní národy. Jejich přehled a další informace o expozici najdete na stránkách DOX.

  • Manop, poslední první zdroj: Centrum současného umění DOX http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71903.jpg
  • Manop, poslední první autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71942.jpg
  • Manop, poslední první autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71941.jpg
Vydáno pod