Obrana chce koupit unikátní tank z Peru

Praha - Ministerstvo obrany chce z Peru získat vzácný československý tank LTP 38 z období první republiky. V ČR se žádný jeho exemplář dosud nevyskytuje. Peruánský exponát by měl obohatit sbírky Vojenského historického ústavu (VHÚ) v Praze. Vláda proto v pondělí projedná plán obrany na poskytnutí peněžního daru ve výši 50 000 amerických dolarů (asi 950 000 korun) peruánskému městu Mollendo, které tank LTP 38 vlastní.

Tanky LPT 38 byly vyrobeny v ČKD Praha speciálně pro export do Peru, kam zamířily v letech 1938 a 1939. Díky speciálním úpravám a motorům Scania mohly bez problému fungovat i ve vysokohorském prostředí jihoamerických And.

„Vojenský historický ústav uzavřel s Mollendem smlouvu na předání tanku do ČR. Peníze, které za něj ministerstvo obrany zaplatí, využije město na stavbu nové knihovny,“ informoval ředitel VHÚ Aleš Knížek. Zakoupením stroje podle Knížka vojenské muzeum pokračuje v plánu navracet tanky vyrobené v Československu zpět na české území. Již v roce 2008 se z USA podařilo získat tank Škoda LT vz. 35, kterého se do dnešní doby zachovalo jen pět kusů.

Události, komentáře o tanku LTP 38 (zdroj: ČT24)

VHÚ chce letos získat do svých sbírek ještě jeden vzácný kus, a to kanon vyrobený v plzeňské Škodovce za první republiky. Do výzbroje Československé armády ale nebyl nikdy zaveden, po vyhlášení protektorátu byl prodán do Turecka. Právě z Turecka má muzeum dělo dostat darem, nezaplatí za něj tedy ani korunu.