Zemřel generál Jan Paroulek, bylo mu 85 let

Přerov - V přerovské nemocnici v úterý večer zemřel po dlouhé těžké nemoci pětaosmdesátiletý brigádní generál Jan Paroulek. Prošel bitvami ve Francii, Anglii a v Belgii. Byl nositelem řady ocenění včetně Československého válečného kříže i nejvyššího francouzského státního vyznamenání Řádu čestné legie. V květnu 2005 jej na návrh vlády prezident jmenoval brigádním generálem.

Válka zastihla Paroulka jako sedmnáctiletého ve Francii, kam v roce 1937 odjel na stipendium na vojenské lyceum. Později ojoval v československé samostatné obrněné brigádě. Byl při letecké bitvě o Británii i při vylodění v Normandii.

Stejně jako mnozí jiní vojáci, kteří bojovali za svobodu v zahraničí, skončil po návratu ve vězení. Čtyři roky po válce byl propuštěn z armády, poté byl dvakrát zatčen a za špionáž a velezradu odsouzen. Prošel i jáchymovským uranovým dolem.

Rozloučení s brigádním generálem se uskuteční podle předsedkyně přerovské pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu Libuše Šnajdrové v pondělí 4. únorave 13:40 v obřadní síni města Přerova. Paroulek bude mít vojenský pohřeb včetně přeletu čestné letky.

Vydáno pod