Česko si dnes připomíná 90. výročí vzniku Československa

Praha - Češi si dnes připomenou 90. výročí vzniku samostatného Československa. Státní svátek jako každoročně vyvrcholí večer slavnostním ceremoniálem ve Vladislavském sále Pražského hradu, na kterém prezident Václav Klaus předá vyznamenání. Nejvíce akcí spojených s výročím se bude stejně jako v minulých letech konat v Praze, kde se mimo jiné uskuteční velká přehlídka armády a integrovaného záchranného sboru.

Prezident Klaus dopoledne uctil památku československých legionářů u jejich pomníku na náměstí Pod Emauzy. Položením věnců Klaus zahájil akce spojené s oslavami dnešního výročí. Vzpomínková akce přitáhla pozornost asi třiceti kolemjdoucích, kteří společně s ústavními činiteli a ostatními účastníky vyslechli hymnu. Neodradil je ani mírný déšť. Pietního aktu se zúčastnili také předsedové obou komor českého parlamentu Přemysl Sobotka (ODS) a Miloslav Vlček (ČSSD), vicepremiér pro EU Alexandr Vondra (ODS), pražský primátor Pavel Bém (ODS), zástupci politických vězňů, váleční veteráni a legionáři. Premiér Mirek Topolánek mezitím v Afghánistánu vyznamenal české vojáky, na večerní akce v Praze se vrátí. Prezident už také vyslechnul slavnostní přísahu téměř tří set nových vojáků, studentů prvního ročníku Univerzity obrany v Brně, a jmenoval dva nové generály. Miroslav Žižka bude brigádním generálem a Josef Bednář generálmajorem.

Lidem se otevřela sídla ústavních činitelů 

Několik akcí chystá také magistrát. Šest historických expozic v centru Prahy má připomenout, jak se žilo v jednotlivých obdobích dějin Československa. Lidé si u příležitosti státního svátku rovněž budou moci prohlédnout sídla obou komor parlamentu - Senátu a Poslanecké sněmovny -, sídlo vlády Strakovu akademii, rezidenci primátora nebo Obecní dům. Právě na posledním místě byla přesně před devadesáti lety vyhlášena samostatnost republiky.

Devadesáté výročí vzniku Československa si slavnostním shromážděním tradičně připomnělo i Národní muzeum. V tamním Pantheonu vystoupila předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miloslav Vlček a pražský primátor Pavel Bém. Poslední dva jmenovaní vyzdvihli význam 28. října pro rozvoj demokracie.

Bém rovněž připomněl slova Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl: „Lev je lvem i v kleci, nestane se oslem.“ Před 90 lety se tuto klec podařilo rozbít, uvedl primátor. Slavnosti se zúčastnil také místopředseda vlády Alexandr Vondra nebo europoslanci Jan Zahradil a Jana Bobošíková. Záznam přenosu naleznete zde.

Oslavovat budou také obyvatelé dalších měst po celé ČR. Například v Liberci a Ústí nad Labem odhalí pomník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, jinde položí věnce k pamětním deskám legionářů a k hrobům padlých vojáků. Na Slovensku budou dnešní výročí oslavovat spíše jen symbolicky, 28. říjen tam není státním svátkem.

V Praze se sejdou pravicoví extremisté i monarchisté

Shromáždění u příležitosti oslav vzniku samostatného československého státu v roce 1918 chystají také pravicoví extremisté. Pražská policie se zřejmě zaměří především na setkání Dělnické (DS) a Národní strany (NS). Příznivci DS se sejdou odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad, stoupenci NS zase vpodvečer zamíří na Václavské náměstí.

Sejde se také Monarchistická strana - Koruna Česká, která využila 90. výročí vzniku Československa k tomu, aby vyhlásila tzv. desetiletí obnovy monarchie. V roce 2018 by se totiž měl na český trůn vrátil král a Česko by se mělo stát 12. konstituční monarchií v Evropě. Příznivci strany zahájí svůj boj symbolickým pochodem centrem Prahy.