Češi z válkou postižené Gruzie přiletěli do Prahy

Praha - Český armádní speciál, který vezl humanitární pomoc pro Gruzii, se vrátil na pražské kbelské letiště. Kvůli nebezpečné situaci v oblasti zmítané válečným konfliktem přistál v arménském Jerevanu. Zdravotnický materiál se k lidem dostane pozemní cestou. Letadlo do Česka dopravilo také 11 Čechů, čtyři Poláky, dva Slováky a čtyři Gruzínce. Nikdo z cestujících ale nebyl z válkou zasažených oblastí. Více než pět desítek českých občanů se do Česka vrátilo v předchozích dnech polskými speciály přes Varšavu.

Humanitární pomoc zorganizoval Hasičský záchranný sbor ČR ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví a zahraničních věcí. Do Gruzie putoval zdravotnický materiál v hodnotě dvou milionů korun. Letadlo vezlo do Gruzie 41 tisíc obvazů, 120 krevních jednotek, 160 jednotek krevní plazmy a 1000 ampulí albuminu.

Válečný konflikt mezi Moskvou a Tbilisi se rozhořel kvůli separatistické Jižní Osetii. Navzdory dohodnutému příměří a mírovému plánu, s nímž obě strany souhlasily, se ozývá na gruzínském území stále střelba. Válka si podle různých zdrojů vyžádala tisíce mrtvých.

Armádní speciál se vrátil z Jerevanu do Prahy
Zdroj: ČT24