Armáda představila novou útočnou pušku

Praha - Ministerstvo obrany si objednalo u České zbrojovky další úpravy nových samopalů pro armádu. S firmou podepsalo už druhý dodatek k miliardové smlouvě. Za nové úpravy nezaplatí stát nic navíc. První sérii pušek převezme armáda v červenci. Operačně zbraně nasadí zřejmě na podzim. Útočná puška CZ 805 má ve výzbroji české armády nahradit dnes již zastaralé samopaly vzor 58. Obrana zbraně vybrala přibližně před rokem, jejich výrobcem je domácí Česká zbrojovka Uherský Brod. Smlouvu na dodávku téměř 8 000 nových kusů podepsal resort loni. Od té doby vojáci zbraně testovali v zahraničních misích, výrobce je nyní má podle jejich požadavků upravit.

Útočná puška CZ 805 BREN A1 bude tvořit základ výzbroje pěších jednotek. Podle vojenského analytika Martina Kollera existuje ještě verze A2, která má kratší hlaveň a je určená především pro některé specialisty a úkoly speciálních jednotek. „Zbraň vychází ze systému, který zavedlo NATO už před řadou let, především tím, že přešlo na munici menší ráže,“ doplnil Koller. U nás je podle něj zatím stále ve výzbroji samopal vzor 58.

Výhodou přechodu na munici menší ráže je především snížení váhy zbraně. Munice je totiž o téměř polovinu lehčí a vojáci jí tak mohou u sebe nosit dvojnásobné množství. Česká zbrojovka dodává ke zbrani osm průhledných zásobníků, které umožňují okamžitou kontrolu množství munice. K pušce se dá připojit i granátomet.   

Armáda pořídí 6 687 kusů útočných pušek CZ 805 BREN A1 v ráži 5,6 x 45 mm a 1 250 kusů útočných pušek CZ 805 BREN A2 v ráži 5,56 x 45 mm ve zkrácené verzi – karabina, včetně příslušenství.

„Každému státu na světě v rámci daných pravidel hry záleží na tom, aby se domácí obranný průmysl udržel na nohou a dále rozvíjel,“ uvedl v říjnu ministr obrany: „Jsme zemí s velkou tradicí. Česká zbrojovka Uherský Brod navíc patří mezi pilíře našeho obranného průmyslu.“ Podle Jana Skramoušského z Vojenského historického ústavu bude díky armádě o novou pušku nepochybně zájem i ve světě.