Ukrajinský dron uletěl přes 1500 kilometrů, zasáhl rafinerii na Urale, tvrdí zdroje z Kyjeva

Ukrajinský dron zasáhl rafinerii v ruském Baškirsku na jižním Urale. Překonal při tom rekordních více než 1500 kilometrů, píše agentura Reuters s odkazem na své zdroje z ukrajinské bezpečnostní služby SBU. Ty potvrdily i útok ukrajinských bezpilotních strojů v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska. Správa Bělgorodské oblasti tvrdí, že po útoku dronů vyslaných z Ukrajiny je zraněno nejméně osm lidí. Ukrajinské úřady naopak uvedly, že jejich protivzdušná obrana sestřelila nad Oděskou oblastí 17 z dvaceti dronů vyslaných Ruskem.

O útoku na rafinerii v Baškirsku informovala hlava této republiky Radij Chabirov ve čtvrtek dopoledne moskevského času. Na Telegramu napsal, že „v oblasti jedné části areálu stoupá kouř“.

Podle agentury Reuters byla ve městě Salavat zasažena rafinerie společnosti Gazprom, poškozena má být jednotka katalytického krakování v komplexu pro zpracování ropy. Ruská strana zasažení objektu potvrdila, uvedla ale, že zařízení normálně funguje.

Jiný ukrajinský dronový útok poškodil několik zásobníků ropy v rafinerii v ruském Krasnodarském kraji, informovala agentura Reuters. Ruské síly tvrdí, že šest přilétajících dronů zničily a jejich trosky spadly nedaleko vesnice Jurovka, která leží zhruba šedesát kilometrů od Ruskem okupovaného Krymu.

„Zničeno bylo asi šest bezpilotních letounů, ale několik jich spadlo do areálu depa. To způsobilo požár, který poškodil několik zásobníků,“ upřesnila správa Krasnodarského kraje.

Útok na ruské ropné sklady v oblasti nedaleko Krymského poloostrova podle médií potvrdily zdroje ukrajinské tajné služby SBU. Ty tvrdí, že jejich drony zasáhly dva sklady v Jurovce, které podle nich slouží pro zásobování ruských jednotek na Krymu ropou.

Zranění v Bělgorodu

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov ráno na Telegramu psal o osmi zraněných včetně jedenáctileté dívky, 37 poškozených vozidlech a několika bytových domech v oblasti po útoku ukrajinských dronů. Většina škod podle Gladkova připadá na město Bělgorod.

Další nálety dronů oznámili v noci na čtvrtek gubernátoři ruské Kurské a Brjanské oblasti, podle nich si však útoky nevyžádaly žádné škody ani oběti.

Ukrajinské letectvo naopak ráno ohlásilo sestřelení 17 z dvaceti íránských dronů Šáhed vyslaných Ruskem nad Oděskou oblastí.

Ukrajina se ruské vojenské invazi brání už více než dva roky. V noci na středu čelila masivnímu úderu ze strany ruské armády, která útočila na energetickou infrastrukturu takřka po celé zemi. Dvě vodní elektrárny jsou po útoku kompletně zničeny.