Slovenská vláda odmítá rušit právo veta v EU, slibuje i vyšší zdanění bank a bohatých

Nová slovenská vláda je proti oslabování pozice členských zemí v rámci Evropské unie, chce více zdanit banky a také vyšší příjmy lidí. Stávající vysoký schodek veřejných financí hodlá v příštím roce snížit jen mírně. Kabinet premiéra Roberta Fica to v pondělí uvedl ve svém programovém prohlášení. S dokumentem vláda předstoupí před sněmovnu v úterý a požádá ji o vyslovení důvěry.

Slovenská vláda hodlá vystupovat proti zrušení práva veta při rozhodnutích EU, která si vyžadují jednomyslný souhlas všech členských států, a také proti neodůvodněnému přesouvání kompetencí z členských zemí evropského bloku na samotnou EU.

Samotné slovenské členství v Unii ale považuje za nenahraditelné. Nicméně někteří členové tříčlenné vládní koalice opakovaně netajili kritiku některých rozhodnutí či kroků EU. Kabinet rovněž potvrdil svůj odmítavý postoj k vládní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi.

V dokumentu, který má 88 stran a ve kterém kabinet vsadil na heslo „Lépe, klidněji a bezpečněji žít“, vláda slibuje zavedení bankovní daně a vyšší míru zdanění lépe vydělávajících obyvatel země. Naznačila také vyšší zdanění mimořádných zisků firem, které částečně zavedl už bývalý kabinet. Vyšší majetkové dani by zase měli čelit vlastníci dvou nebo více nemovitostí určených k bydlení. Měly by se zvyšovat daně z tabáku a lihu a kabinet zváží také zdanění slazených nápojů.

Hospodářské politika

V příštím roce hodlá vláda snížit schodek veřejných financí země jen o půl procenta výkonu ekonomiky, což ekonomové už dříve označili v souvislosti s vysokým zadlužením země za nedostatečné.

Ficův kabinet pokládá za důležité posílit roli státu ve strategických energetických podnicích a ve firmách kritické infrastruktury. V několika těchto firmách mají manažerskou kontrolu soukromí investoři včetně skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského.

Vláda slíbila kompenzovat ceny elektřiny, zemního plynu a tepla pro domácnosti a další zranitelné odběratele; systém kompenzací zavedl už dřívější kabinet premiéra Eduarda Hegera, což vedlo k tomu, že rodinám na Slovensku letos zdražily energie výrazně méně, než by tomu bylo při plném promítnutí vývoje na burzách.

Změny v trestním právu

Ficův kabinet v dokumentu zdůraznil význam rodiny a manželství a zároveň vyjádřil snahu řešit praktické otázky soužití osob stejného pohlaví. Zavedení registrovaných partnerství neohlásil.

Nová vláda hodlá prosadit změny v trestním právu, podle ní v minulosti docházelo k jeho zneužívání a nadužívání. Policie vyšetřuje vícero kauz z doby předchozího vládnutí Smeru – sociálnej demokracie (Smer–SD), vyšetřování případů Fico ještě jako opoziční politik opakovaně zpochybňoval.

Vláda zvažuje rozdělení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) nebo jiné řešení, od kterého si slibuje posílení veřejnoprávnosti této instituce. Vládní politici v minulosti opakovaně zpochybňovali objektivnost RTVS, ale i jiných médií. Fico už jako premiér zase označil některá média včetně nejsledovanější televize Markíza za nepřátelská.

Vláda již čtyřnásobného premiéra Fica vznikla po vítězství Smeru–SD v posledních volbách, po kterých se tato strana dohodla na vytvoření vládní koalice se stranou Hlas–SD a s nacionalistickou SNS. Tyto tři subjekty získaly ve stopadesátičlenném parlamentu dohromady 79 křesel.