„Rwanda je bezpečnou zemí.“ Sunak naléhá na poslance, aby schválili zákon umožňující deportace

Události: Britští poslanci schvalují specifický zákon o Rwandě (zdroj: ČT24)

Britští poslanci schvalují speciální zákon, který má umožnit deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Opozice s ním nesouhlasí. Premiér Rishi Sunak ale prohlásil, že se zákonodárci ze sálu nehnou, dokud norma neprojde. První letadla by měla podle něj odstartovat nejpozději v červenci.

Spojené království je známé svými zvláštními zákony. Mnohé pocházejí z historie a dodnes je nikdo nezrušil. Například ten, že by měl před každým autem běžet člověk s výstražným červeným praporkem. Ovšem zákon, který poslanci schvalují tentokrát, je podle jeho kritiků výjimečně zvláštní.

Jde o speciální ustanovení, které říká: Republika Rwanda je bezpečnou zemí.

Tedy britský zákon, jenž rozhoduje o bezpečnosti africké země. Londýn ho potřebuje, protože premiér Sunak počítá s tím, že bude do Rwandy přesouvat žadatele o azyl, kteří do Británie nelegálně dorazí přes Lamanšský průliv. S Kigali je na tom už domluvený.

Rwanda už dostala 220 millionů liber na stavbu bytů, které už stojí. Do případu se ale vložil londýnský nejvyšší soud, jenž bezpečnost africké země zpochybnil. Schvalovaný zákon tak vlastně opravuje soudce a jejich rozsudek obchází. Říká, že dle zákona ve Rwandě nikomu nic nehrozí.

„My jsme připravení. Letadla čekají. A poletí, ať se děje, co se děje. A žádný soud nám v tom nezabrání,“ prohlásil rezolutně Sunak.

Ve hře jsou i hlasy v nadcházejících volbách

Migranti, které britská vláda odveze do Kigali, budou moci požádat o azyl přímo tam. Nikdy už se však nebudou moci vrátit na Britské ostrovy. Toto opatření by je mělo přesvědčit, že podnikat nebezpečnou cestu do Británie se nevyplatí.

O princip přesouvání migrantů se zajímají i další země: například Dánsko nebo Rakousko. Podle britské opozice ovšem takový plán nebude fungovat. „Vláda by se měla spíše soustředit na to, jak zastavit malé lodě s migranty. A ne plýtvat časem a penězi daňových poplatníků na svůj trik s cestami do Rwandy,“ upozornil předseda opozičních labouristů Keir Starmer.

Premiér Sunak ale na nápadu, se kterým přišel jeho někdejší předchůdce premiér Boris Johnson, trvá. Zejména proto, že doufá, že mu přísný postoj k nelegální migraci přinese hlasy v nadcházejících volbách. I proto poslancům vzkázal, že budou o tomto zvláštním zákoně hlasovat během pondělní noci tak dlouho, dokud ho neschválí.