Regionální předák AfD Höcke dostal za nacistické heslo pokutu

Vlivný představitel pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Björn Höcke dostal u soudu v Halle za použití zakázaného nacistického hesla Vše pro Německo (v němčině Alles für Deutschland) pokutu v celkové výši třináct tisíc eur (zhruba 323 tisíc korun). Verdikt není pravomocný. Státní zástupce požadoval podmíněný šestiměsíční trest vězení, Höcke naopak usiloval o osvobození. Zdůvodňoval to mimo jiné tím, že o významu zapovězených slov nevěděl.

„Jste výřečný, inteligentní člověk, který ví, co říká,“ uvedl soudce, kterého na síti X citovala reportérka zpravodajského portálu T-Online Annika Leisterová. Soudce podle ní k verdiktu řekl, že trest vězení by byl přehnaný, pokuta je prý odpovídající vzhledem k závažnosti veřejně proneseného výroku.

Heslo Vše pro Německo, které používaly úderné oddíly SA nacistické strany NSDAP, prohlásil Höcke v květnu 2021 na volebním mítinku v Merseburgu. Motto je v Německu zakázané veřejně používat. Takové zákazy se vztahují mimo jiné na nacistické pozdravy „Heil Hitler“ nebo „Sieg Heil“, zapovězeno zůstává i rozloučení s německým pozdravem (mit deutschem Gruß), které nacisté rovněž zneužili.

Státní zástupce požadoval pro Höckeho šestiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem. Chtěl také, aby Höcke vyplatil deset tisíc eur (zhruba 248 tisíc korun) některé z charitativních institucí, které se starají například o památníky obětí nacistických zločinů. Státní zástupce v závěrečné řeči rovněž konstatoval, že není věrohodné, že by Höcke o skutečném významu použitých slov nevěděl.

„Jsem zcela nevinný,“ prohlásil politik před soudem. Höcke, který je vystudovaným učitelem dějepisu, během procesu tvrdil, že o významu sloganu netušil. Také tvrdil, že kdyby věděl, že ho nesmí používat, nevyslovil by ho.

S heslem Höcke pracoval opakovaně

Politolog a expert na extremismus Hajo Funke v úterním pořadu televize Welt ovšem upozornil na to, že Höcke použil motto záměrně, aby provokoval. Zapovězené heslo totiž loni v prosinci v durynské Geře částečně zopakoval, když řekl „vše pro“ a současně gesty vyzval publikum, aby vyslovilo zbytek.

V květnu letošního roku na setkání s příznivci AfD v Hammu v Severním Porýní-Vestfálsku se k mottu znovu vrátil, když si stěžoval na justici kvůli dění v Geře. V Hammu nicméně hovořil tak, že první dvě slova naznačil gestem a poté ponechal pauzu, aby lidé mohli pronést dovětek „Německo“.

Heslo také částečně zopakoval v dubnovém pořadu Duell televize Welt, kde uvedl, že událost v Merseburgu se stala v zápalu volebního projevu, který pronášel spatra. „V závěru projevu jsem řekl vše pro naši vlast, vše pro Sasko-Anhaltsko a vše pro Něme- (Alles für Deutsch),“ řekl v televizi, aniž motto pronesl celé.

Proces německá média pozorně sledovala. Höcke totiž není jen řadovým členem AfD, ale spolupředsedou durynské organizace této pravicově populistické strany a šéfem poslanecké frakce AfD v durynském sněmu. V září navíc Durynsko čekají zemské volby, do kterých vede AfD právě Höcke, jenž se tak uchází o křeslo tamního premiéra.

Průzkumy veřejného mínění AfD slibují v Durynsku okolo třiceti procent hlasů, což z ní činí nejsilnější politické uskupení. Druhá za AfD je s odstupem zhruba deseti procentních bodů konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU).