Novináři Le Monde chtějí od svého spolumajitele Křetínského záruku nezávislosti

Jeden z nejprestižnějších světových deníků, francouzský Le Monde se obává o svou editoriální svobodu. Zaměstnance listu znepokojuje činnost českého miliardáře Daniela Křetínského, který spolu s dalším akcionářem Matthieuem Pigassem podle francouzských médií usiluje o větší kontrolu nad známými novinami. Otevřený dopis publikovaný v úterním vydání podepsalo přes čtyři sta šedesát novinářů.

Novináři v dopise vyzvali majitele akcií mediálního domu, aby jim do 17. září písemně zaručili vydavatelskou nezávislost. „Jde o naši redakční svobodu,“ píší.

Na dopis reagoval člen představenstva Křetínského firmy Czech Media Invest Daniel Častvaj: „Czech Media Invest (CMI), ve které Daniel Křetínský vlastní 50 procent, drží minoritní podíl (49 procent) ve společnosti Le Nouveau Monde (LNM). Majoritním vlastníkem LNM je pan Matthieu Pigasse – ten je zároveň oprávněn za společnost jednat. Ani CMI, ani pan Křetínský tedy logicky nic podepisovat za LNM nemůžeme. Respekt k redakční svobodě a nezávislosti je pro nás naprostou samozřejmostí.“

Novináři požadují také zveřejnění reálných vlastnických poměrů ukazujících, kdo Le Monde fakticky kontroluje. Zaměstnanci listu trvají na tom, že by měli mít právo schválit případné další navýšení vlastnického podílu Křetínského.

Záruku nezávislosti v pondělí podepsal jeden z majoritních vlastníků Xavier Niel. Novináři o stejnou garanci do 17. září žádají i Pigasseho a Křetínského, který deník spoluvlastní od loňského října. Vadí jim, že Čech se stal spolumajitelem skupiny bez konzultace se sdružením novinářů, zaměstnanců a čtenářů, které kontroluje 25 procent kapitálu deníku.

Křetínský letos v létě také vstoupil do francouzské energetiky. Začal přebírat tamní plynové, uhelné, větrné nebo solární elektrárny od německé firmy Uniper.

Informace nejsou zboží

„Informace nikdy nebyly považovány za produkt nebo pouhý zdroj zisku,“ zdůrazňují signatáři v dopise. Připomínají, že od roku 2010, kdy ztratili majetkovou kontrolu nad redakcí, majitelé nikdy nezasahovali do editoriálních rozhodnutí. Chtějí od nového spoluvlastníka záruku pokračování této praxe.

Podpis je pro Křetínského příležitost ukázat, že jeho činy odpovídají jeho slovům, píší dále v dopise. Podnikatel minulý týden v Paříži prohlásil, že investice do jednoho z nejvýznamnějších francouzských listů je motivována „ambicí podpořit tradiční žurnalistiku, (…) ambicí podpořit evropskou demokracii a boj proti manipulaci a populismu“.

Novináři chtějí znát skutečné úmysly majitelů

Obavy o nezávislost redakce vyvolalo jednání Křetínského a Pigasse o odkoupení podílu ve společnosti Le Monde Libre (LML), která má kontrolu nad 75 procenty kapitálu deníku. Podíl od španělské mediální skupiny Prisa by jim zaručil nárůst podílu v LML z 26 na 46 procent. Oba akcionáři zaměstnance Le Monde ujistili, že budou jednat v zájmu skupiny LML a plně se soustředit na podporu redakční nezávislosti a svobody.

Křetínský minulý rok investoval i do dalších francouzských médií, včetně skupiny CMI France, pod kterou spadají například časopisy Marianne nebo Elle. Jeho firma letos odkoupila dvě francouzské uhelné elektrárny a podíl v maloobchodní skupině Casino.

Podpis záruky je podle novinářů prvním krokem k diskusi o skutečných úmyslech Křetínského a důkazem toho, že podnikatel chápe jedinečnost skupiny Le Monde. „Není to vyhlášení války,“ ujistil šéfredaktor listu Jérome Fenoglio.