Letecké hašení požáru lesa na Mladoboleslavsku skončilo, oheň se už nešíří

Události: Požár v přírodní rezervaci Příhrazské skály (zdroj: ČT24)

Hasiči ukončili po několika hodinách letecké hašení požáru, který ve čtvrtek večer zasáhl zhruba hektar lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku. Dál rozhrabují a prolévají hrabanku. Policejní vrtulník pomáhal hasit požár v těžce přístupném terénu, kde jsou i skály. Podle hasičského vyšetřovatele oheň způsobil člověk. Nepodařilo se ale zjistit, jestli za tím byl úmysl.

Hasiči požár lokalizovali před půl čtvrtou odpoledne. „Byla nahlášená lokalizace, požár se nešíří, nicméně na místě zůstáváme, vyhledáváme a dohašujeme skrytá ohniska požáru,“ řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora. Práce včetně kontrol termokamerou by měly pokračovat zřejmě do večera. „Pak se to předá majiteli a bude probíhat dohlídka,“ doplnil. Dohled nad místem, do kterého se zapojí také dobrovolní hasiči, může trvat i několik dní.

Podle hasičského vyšetřovatele oheň způsobil člověk. „Je to uzavřená oblast s nenarušenou přírodou, kam by se člověk bez porušení předpisů neměl dostat, pouze správa lesů a jejich zaměstnanci, ale aktuálně tam neprobíhala žádná činnost,“ poznamenal Sýkora.

„Vyšetřovatel požárů určil příčinu jako neúmyslné zavinění. Jinak řečeno požár způsobil člověk. Zda úmyslně, nebo neúmyslně se zjistit nepodařilo. Stejně jako konkrétní osobu,“ napsali hasiči na síti X.

Oheň byl ve čtvrtek přibližně na ploše sto krát sto metrů. „Přes noc se nikam zásadně nerozšířil,“ řekl dopoledne Sýkora. Obtížné bude podle něj dohledávání ložisek požáru a dohled nad místem, do kterého se zapojí i dobrovolní hasiči, může trvat i několik dní.

V těžko přístupném terénu, kde jsou i skály, pracovalo okolo čtyř desítek hasičů. „Přijel i Lesar tým, který se specializuje na hašení lesních požárů,“ popsal dopoledne redaktor ČT Martin Donát. Od šesté hodiny ráno v místě létal také vrtulník, který zvládne shodit až třicet tisíc litrů vody za hodinu.

Hořelo v přírodní rezervaci Příhrazské skály, proto jsou na místě i ochránci přírody, kteří zjišťují škody.

Už ve čtvrtek večer dorazilo k požáru lesa šest jednotek hasičů, přiletěl i policejní vrtulník s bambi vakem na vodu. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř kvůli většímu počtu zasahujících jednotek. Hašení požáru postupovalo kvůli těžkému terénu a tmě pomalu, přístupové cesty byly zatarasené popadanými stromy.