Festival Open House otevírá běžně nepřístupné budovy v Praze a Brně

Open House Brno (zdroj: ČT24)

O víkendu se díky festivalům Open House Praha a Open House Brno otevřou stovky běžně nepřístupných budov a objektů. V Praze se tradičně zapojil i Úřad vlády a některá ministerstva. Lidé mohou navštívit i řadu významných objektů českých architektů. Vstup do budov je každoročně zdarma. Akce v Praze i Brně spadají pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě.

V Praze se letos otevírá celkem 115 budov. Hlavní program otevře prostory například zimního stadionu Štvanice nebo Veletržního paláce.

Otevírají se i budovy dejvické Základní a mateřské školy Bílá od Jana Gillara, budovy Adolfa Benše, a to Elektrických podniků Praha a Terminál 4 na Letišti Václava Havla. U příležitosti připomínky 70 let od úmrtí Josefa Fanty navštíví zájemci Hlávkovu studentskou kolej, secesní budovu na hlavním nádraží a budovu ministerstva obchodu a průmyslu. Karla Hubáčka připomene například Divadlo Disk.

V programu je letos více než 35 festivalových novinek na území třinácti městských částí. Jednou z nich je například budova, ve které dnes sídlí Goethe-Institut. Zájemci si budou moct prohlédnout dodnes funkční saunu, kterou si tam vybudovalo v 70. letech velvyslanectví Německé demokratické republiky.

Nově se také otevře palác Škodových závodů, nynější sídlo Magistrátu hlavního města Prahy, který vznikl podle návrhu Pavla Janáka. Zájemci se dále podívají do budovy Staroměstské tržnice architekta Jindřicha Fialky, do sídla ministerstva pro místní rozvoj Osvalda Polívky nebo do soukromé kubistické vily Na Libušince. Dům je jeden z trojice unikátních obytných domů na Rašínově nábřeží, za návrhem stál architekt a autor ikonické kubistické lampy na Jungmannově náměstí Emil Králíček.

Otevřel se i Nostický palác, který je sídlem ministerstva kultury. Podle redaktorky ČT Lady Kolovratové je Nostický palác považován za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě. Vrchní ředitel sekce živého umění na resortu Milan Němeček řekl, že lidé se mohou o víkendu podívat například do tamní obrazárny. „Většina nejslavnějších obrazů je dnes součástí sbírky Národní galerie. Obrazárna v té podobě, jak ji vidíte, vznikla na konci 19. století,“ přiblížil.

Open House Praha (zdroj: ČT24)

Přístupnost a inkluze

Otevřelo se i několik budov v areálu Pražského hradu nebo historická budova ministerstva dopravy od architekta Antonína Engela. Úřad vlády zpřístupnil Hrzánský palác na Hradčanech a v neděli to bude také Lichtenštejnský palác na Kampě. V sobotu se také lidé mohou projít zahradou Strakovy akademie, která bude z Kosárkova nábřeží otevřena od 10:00 do 18:00.

Cílem festivalu je podle organizátorů popularizace architektury, aktivizace místních komunit či posilování aktivního zájmu obyvatel o místo, kde žijí. Hlavním tématem letošního ročníku je přístupnost a inkluze. Organizátoři chystají aktivity, které upozorní na bariéry ve městech i budovách. Nabídnou také programy pro rodiny s dětmi, nevidomé a neslyšící.

Loňský ročník Open House Praha, kdy se otevřelo 107 objektů, navštívilo přes 83 tisíc lidí. Mezi nejnavštěvovanější objekty se zařadily například Nová scéna Národního divadla či funkcionalistická budova Terminálu 4 pražského letiště. Prvních devět ročníků festivalu otevřelo přes 620 budov a prostorů, které navštívilo téměř půl milionu lidí.

V Brně je možné navštívit 74 objektů

Festival Open House Brno otevírá přes stovku zajímavých staveb, 74 z nich mohou lidé navštívit bez předchozí registrace. Na dalších 48 místech nabízeli pořadatelé omezený počet míst s nutnou registrací, lidé jich 3,5 tisíce rozebrali za několik minut od spuštění rezervací.

„Jsem ráda, že se nám letos povedlo zpřístupnit zase o několik lokací více. V programu máme jak novinky, jako je třeba bezbariérově uzpůsobená Rohrerova vila, v níž sídlí Základní a mateřská škola logopedická, nebo sokolovny v Husovicích i Sokol Brno I, ale i stálice jako DADA Distrikt nebo budovy DOMEQ Apartments partnera festivalu CTP,“ uvedla kreativní ředitelka festivalu Open House Brno 2024 Lucie Pešl Šilerová.

„Co bývá mezi návštěvníky oblíbené, jsou například hotely, například Passage, Avion nebo Boby centrum či Grand hotel,“ uvedl ve vysílání ČT mluvčí Open House Brno Vratislav Vozník. Prohlídky hotelů je možné absolvovat bez nutnosti předchozí registrace.

Kavárna pro neslyšící i romské středisko

Vzhledem k tomu, že ústředním tématem festivalu je inkluze a přístupnost, zvou pořadatelé na řadu míst, která jsou primárně orientovaná na menšiny ve společnosti. Jde třeba o Kavárnu u Žambocha pro neslyšící, Centrum sociálních služeb Kociánka nebo romské středisko Drom v parku Hvězdička.

Seznam budov, které se letošního festivalu Open House Brno účastní, je k dispozici na jeho webových stránkách. Doprovodný program zahrnuje výstavy, tvůrčí dílny i přednášky a diskuse. „Případné nepříznivé počasí nemá vliv na doprovodné akce, protože drtivá většina z nich je pod střechou,“ dodal Vozník.

Zatímco festival Open House Praha slaví už desátý ročník akce, Open House Brno je součástí sítě festivalů Open House Worldwide od roku 2018.