Chladné počasí vydrží do pátku, víkend přinese oteplení

Události: Nebývale chladné počasí (zdroj: ČT24)

Většinu pracovního týdne vydrží v Česku chladné počasí. Přes den teploty nepřekročí deset stupňů Celsia, v noci a k ránu bude dál mrznout, ve vyšších polohách sněžit. Až před víkendem se začne oteplovat, v neděli se už teploty budou pohybovat kolem dvaceti stupňů a začátkem příštího týdne dál porostou, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí v noci a ráno klesly teploty stejně jako v předchozích dnech na řadě míst několik stupňů pod nulu. Větší mrazy byly zejména v horských oblastech. Nejchladněji bylo na Rolavě na Sokolovsku s minus 11,7 stupně Celsia. Teplotní rekordy však byly překonány jen na sedmi z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty třicet a více let. Rekordní mrazy meteorologové naměřili třeba v Krásném Údolí na Karlovarsku, kde bylo minus 7,8 stupně, nebo v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku s minus 6,6 stupně Celsia.

Výstraha meteorologů na mráz ve vegetačním období, který může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu, platí zatím do odvolání. Nejvyšší denní teploty budou v pondělí od pěti do devíti stupňů Celsia. Objeví se ojedinělé přeháňky, nad pět set metrů budou sněhové.

Pršet nebo sněžit může i v dalších dnech, teploty přes den zůstanou do deseti stupňů a s výjimkou středy bude k ránu mrznout. V noci na úterý bude teplota klesat pod bod mrazu na většině území, výjimkou je pouze jih a jihovýchod Moravy. „V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou,“ upozornili meteorologové.

Změna se očekává v pátek. I když v noci mohou ještě teploty klesat pod bod mrazu a na horách může sněžit, přes den už se oteplí na dvanáct až šestnáct stupňů. Přes víkend má být polojasno až skoro jasno, přeháňky se vyskytnou jen ojediněle.

V sobotu budou odpolední maxima kolem osmnácti stupňů, v neděli se přiblíží dvaceti stupňům Celsia a pozvolna porostou i noční teploty.