Finále Eurovize se obejde bez české účasti, navzdory protestům postoupil Izrael

Česká zpěvačka Aiko nepostoupila do finále písňové soutěže Eurovize. Z jejích konkurentů v druhém semifinále se naopak zadařilo izraelské zpěvačce Eden Golanové, která díky hlasování diváků u obrazovek postoupila, přestože účast její země v nejsledovanější nesportovní televizní události provázejí protesty.

Do švédského Malmö, které letošní ročník Eurovize hostí, se sjelo přibližně sto tisíc fanoušků soutěže. Město posílilo policejní dohled a připravovalo se na možné nepokoje. Podnětem k obavám se stala účast Izraele.

Hurikán prošel, Říjnový déšť ne

Pořádající Evropská vysílací unie (EBU), která Eurovizi prezentuje jako nepolitickou akci, neschválila původní soutěžní píseň izraelské zpěvačky Eden Golanové. Balada October Rain (Říjnový déšť) odkazovala na útoky Hamásu 7. října. Dvacetiletá interpretka tak v přímém přenosu z Malmö nakonec zazpívala na stejnou melodii přetextovanou skladbu Hurricane.

Spekuluje se, nakolik i tato píseň odkazuje k událostem 7. října, kdy ozbrojenci z palestinského hnutí, považovaného například Evropskou unií a Spojenými státy za teroristickou organizaci, při útoku na židovský stát povraždili na dvanáct set lidí a zhruba 250 dalších odvlekli do Pásma Gazy.

Jedna z autorek textu Keren Pelesová uvedla, že píseň složila jen několik hodin poté, co navštívila vypálený dům svého přítele ve vesnici, kde bylo zabito více než sto obyvatel. Trvá však na tom, že ji ovlivnily i další události, včetně jejího vlastního rozvodu, a že s poselstvím písně o důležitosti síly v těžkých chvílích se může ztotožnit každý. Uvedla také, že ochotně slova přizpůsobila pravidlům Eurovize, protože účast Izraele na soutěži je důležitá.

Vyškrtnutí Izraele EBU odmítla

Když Eden Golanová Hurricane zpívala, ozývalo se bučení, ale také potlesk doprovázený máváním izraelskými vlajkami. Sama zpěvačka charakterizuje svou soutěžní píseň jako silnou baladu o člověku procházejícím bouří emocí. A emoce Izrael v Eurovizi nepochybně vzbuzuje, a to kvůli odvetné izraelské operaci v Pásmu Gazy.

Kritici izraelské účasti, zejména ze severských zemí, včetně pořádajícího Švédska, naléhali na EBU, aby zemi z letošních soutěžících úplně vyškrtla. Argumentovali podobným postojem organizace vůči Rusku, když eskalovalo agresi vůči Ukrajině v únoru 2022. Pořadatelé Eurovize ale jednoduché paralely odmítli a zdůraznili nepolitický charakter soutěže.

Požadavek na apolitičnost prosazují pořadatelé i nyní během konání soutěže v Malmö. Irská zpěvačka Bambie Thug vylíčila, že po generální zkoušce pořadatelé požadovali, aby ze svého oblečení odstranila propalestinská hesla. Přesto se jedna nenápadná zmínka o Palestincích do vystoupení vloudila, když si Eric Saade, švédský zpěvák palestinského původu, který vystoupil na Eurovizi jako host, uvázal palestinský šátek kolem zápěstí.

Pro- i protiizraelské protesty

Vystoupení Eden Golanové v Malmö provázel v ulicích tohoto švédského města protest zhruba deseti tisíc lidí odmítajících současnou izraelskou operaci v Pásmu Gazy. „Mladí lidé jdou v čele a ukazují světu, jak bychom na to měli reagovat,“ řekla médiím klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která se do protestů také zapojila.

Na jiném místě se sešla početně menší skupina zastánců Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtečním videoprohlášení Golanovou za její účast ocenil. „Nejenže vaše účast v Eurovizi je hrdá a velmi působivá, ale také úspěšně vzdorujete ohavné vlně antisemitismu,“ vzkázal zpěvačce.

Sama Golanová prohlásila, že se nenechá „ničím vyvést z míry“. „Jsem tu proto, abych vyjádřila hlas celého národa. Abych ukázala, že jsme tady, že jsme silní, ale zároveň pohnutí a zlomení,“ prohlásila ještě před svým vystoupením. Zpěv si zkoušela prý i nanečisto před bučícím publikem, aby se naostro nenechala rozhodit negativními reakcemi.

Protesty v Malmö proti účasti Izraele v Eurovizi
Zdroj: Reuters/Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard

Posílená bezpečnost

Obě protestní shromáždění v Malmö byla podle agentury Reuters pokojná. Přesto před hotelem, kde se Eden Golanová ubytovala, hlídkují ozbrojení policisté, a pokud zpěvačka není na pódiu, zůstává ve svém pokoji, jak jí doporučila i izraelská bezpečnostní služba Šin Bet.

Do Malmö byli kvůli chystaným demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily ještě bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se soutěž uskutečnila, čekaly návštěvníky kontroly podobné těm na letišti.

Další protesty se očekávají během sobotního finále, kam izraelská zpěvačka postoupila. List The Times of Israel uvádí, že velkou podporu měla píseň Hurricane v Itálii. Tamní výsledky hlasování, zveřejněné zřejmě omylem italskou veřejnoprávní televizí, odhalily, že třicet devět procent hlasů patřilo izraelské zástupkyni. Druhý nejvyšší počet hlasů – sedm procent – poslali Italové Nizozemsku.

Zástupkyně Česka Aiko při semifinále Eurovize
Zdroj: Reuters/Leonhard Foeger

Finále bez Česka

Finále se tentokrát obejde bez české účasti. Zástupkyně Česka Aiko se hlasující z ostatních soutěžních zemí pokusila zaujmout písní Pedestal. Zpěvačka vlastním jménem Alena Shirmanova se narodila v Moskvě, vyrůstala v Česku a nyní se usadila v britském Brightonu. Finále Eurovize si nakonec do životopisu nepřipíše.

Divácké hlasy do závěrečného pěveckého klání poslaly ale letošní favority, jimiž jsou Joost Klein z Nizozemska a Nemo ze Švýcarska, který/á v písni The Code popisuje svou cestu za sebepoznáním coby nebinární osoby. A z prvního semifinále postoupilo rovněž favorizované Chorvatsko zastoupené zpěvákem Babym Lasagnou.

O vítězi se ve výpravné show, kterou opět přenáší i Česká televize, rozhodne v sobotu 11. května celkem mezi zástupci šestadvaceti zemí.

Česko se na Eurovizi poprvé představilo v roce 2007. Jako první se mezi finalisty dostala Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků.

Nejúspěšnější zatím byl zpěvák Mikolas Josef, který v roce 2018 dosáhl na šesté místo. 

V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá. 

V roce 2022 se finalistou stalo trio We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, v celkovém žebříčku ale zůstalo na dvaadvacátém místě.

Loni se z postupu do finále mohla radovat pop-folklorní kapela Vesna, celkově ji hlasy diváků vynesly na desátou příčku.