Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.

První rozsudek v kauze IZIP padl už v prosinci 2019. Tehdy pražský městský soud odsoudil Paška a Čurdu k šestiletému vězení za podvod při uzavírání smluv mezi společností IZIP a VZP. Oba měli navíc zaplatit dvoumilionový peněžitý trest a dostali zákaz působit jako jednatelé obchodních společností na pět let. Společně měli nahradit podvedené firmě IZIP škodu 140 milionů korun.

Pašek i Čurda od začátku vinu odmítali. Na konci září 2020 ale rozsudek potvrdil Vrchní soud v Praze, v létě 2021 neuspěli ani s dovoláním. Zastal se jich až Ústavní soud loni v listopadu, když původní rozhodnutí Nejvyššího soudu zrušil kvůli procesnímu pochybení.

„Úkolem Nejvyššího soudu bude v dovolacím řízení dát stěžovatelům příležitost přednést své námitky vůči vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání a (i ve světle jejich případné repliky) opětovně posoudit dovolací argumentaci stěžovatelů,“ stojí v nálezu Ústavního soudu.

Nejvyšší soud kauzu znovu projednal a oběma dovoláním vyhověl. „Nejvyšší soud zrušil usnesení Vrchního soudu v Praze ze dne 30. 9. 2020 a jemu předcházející rozsudek Městského soudu v Praze ze dne 12. 12. 2019,“ potvrdila ČT mluvčí Městského soudu v Praze Tykalová. Podle mluvčí byli oba muži podmíněně propuštěni z vězení.

Náborové smlouvy

Firma IZIP, která se nyní jmenuje Společnost pro eHealth databáze a je aktuálně v insolvenci, dříve provozovala pro VZP elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Podle obžaloby se bývalý ředitel IZIP Pašek a společník FINIM Čurda rozhodli na spolupráci obohatit právě v neprospěch IZIP.

V roce 2008 proto nechali uzavřít zprostředkovatelské smlouvy, podle nichž měla Čurdova FINIM dopomoci IZIP k rozšíření kontraktů s pojišťovnou. Smlouvy však měly být účelové a FINIM žádnou zprostředkovatelskou činnost neprováděla.

Čurda přesto jménem své firmy vystavoval společnosti IZIP faktury. Ty následně nechal Pašek proplácet. Pašek se pak nechal ve FINIM zaměstnat a Čurda mu část získaných peněz, konkrétně 8,4 milionu, vyplatil jako mzdu.

V kauze stíhala policie spolu s Paškem i bývalého ředitele VZP Pavla Horáka za pletichy při veřejné soutěži. Mělo jít o půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů bez veřejné soutěže. Nakonec státní zástupce trestní stíhání Horáka zastavil, protože se nejednalo o trestný čin.