Policie přivezla z Ukrajiny šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů

Události: Předání českých zadržených v případu podvodu z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Policie v pátek přivezla z ukrajinského Lvova do Hradce Králové šest Čechů zadržených v polovině dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných bankéřů. Zadržené čeká obvinění z několika trestných činů, řekla mluvčí hradecké krajské policie Magdaléna Vlčková. Gang je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun.

„Ukrajina osoby do Česka vydala z takzvané extradiční vazby. V následujících dnech s nimi povedeme úkony trestního řízení,“ prohlásila mluvčí. Jedná se o pět mužů a jednu ženu.

Policie již dříve sdělila, že zadržené čeká v tuzemsku obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině, z podvodu a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Při společném dubnovém zátahu zatkli policisté v Česku a na Ukrajině třiadvacet Čechů a sedmnáct Ukrajinců z mezinárodní organizované skupiny. Sedmnáct Čechů obvinili, tři z nich poslal soud do vazby. Při odsouzení jim hrozí až deset let vězení. Podvody podle ukrajinské policie organizoval čtyřicetiletý Ukrajinec.

„Spolupráce s ukrajinskými orgány je velmi dobrá. Ustanovení společného vyšetřovacího týmu celou spolupráci velmi zjednodušilo a mám za to, že i právě ta rychlá doba vydání je výsledkem této spolupráce,“ řekl státní zástupce Radim Vítek.

Vyšetřování zjistilo, že call centrum sídlilo v Oděse, volajícími byli Češi a jejich nábor v Česku obstarávala padesátiletá Češka. Telefonující se měli vydávat za pracovníky České národní banky. Poškozeným měli tvrdit, že mají napadený účet a je třeba úspory převést na takzvaný záchranný účet. Podle policie v některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví, a podvedení přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby sami zažádali. Peníze z účtů poškozených obvinění údajně převáděli na účty zejména Ukrajinců žijících v Česku, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším lidem.

Skupina podle policie od října 2022 do října 2023 spáchala přes 150 podvodů se škodou téměř 30 milionů korun. Z toho je přes 22 milionů korun škoda dokonaná, zbytek je škoda ve stadiu pokusu nebo přípravy. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže stovky podvodů. Jejich výslech začal již v pátek večer, u některých z nich bude policejní orgán zřejmě dávat podnět státnímu zástupci k podání návrhu na vzetí do vazby.

O trestu rozhodne soud v Náchodě, kde začali kriminalisté případ rozplétat. Na Ukrajině zůstává ještě jeden Čech, zadržený později. Také o jeho vydání Česko žádá.