Počty nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi za týden výrazně stouply, podle SZÚ jde o epidemii

Události: Epidemie respiračních infekcí v ČR (zdroj: ČT24)

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.

Podle informací profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X, který spravuje ministerstvo zdravotnictví, nebylo zatím hodnoty pro epidemický práh dosaženo ve všech krajích. „Z lokálního hlediska lze epidemiologickou situaci v některých krajích hodnotit jako rozvíjející se epidemii,“ upřesnil mluvčí resortu Ondřej Jakob. Jde o kraje Karlovarský, Liberecký, Vysočinu, Jihomoravský a Moravskoslezský.

„O epidemii hovoříme, pokud nemocnost akutními respiračními infekcemi přesáhne hranici 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. S ohledem na to, že mezi akutními respiračními infekcemi převažuje chřipka, hovoříme o epidemii chřipky,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Nejvíce nemocných na 100 tisíc obyvatel je podle dat zveřejněných SZÚ v průměru ve věkové kategorii 0–5 let – 4908. Na opačném konci rozpětí jsou naopak lidé 65+, u nichž SZÚ udává hodnotu 705 nemocných akutními respiračními infekcemi na sto tisíc obyvatel.

Naopak klesá od přelomu roku počet pozitivně testovaných na covid-19. Od předchozího týdne se jejich počet snížil zhruba o pětinu na jedenáct případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo podle dat ministerstva zdravotnictví 78 pozitivně testovaných, osm na jednotkách intenzivní péče.

SZÚ rovněž uvedl, že další výrazný nárůst počtu nemocných eviduje i v kategorii chřipce podobných onemocnění, kde jich přibylo o více než 75 procent. „V rámci aktivního hlášení závažných případů respiračních infekcí bylo v aktuální chřipkové sezoně do 26. ledna 2024 hlášeno celkem 90 klinicky závažných případů chřipkové infekce vyžadujících hospitalizaci v režimu intenzivní péče, z nichž osmnáct pacientů infekci podlehlo,“ konstatoval zdravotní ústav.