Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro exposlance Volného za výroky o ivermektinu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého poslance Lubomíra Volného v kauze výroků o léku ivermektin. Dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy tak platí. ČT to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v případu rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.

„Dovolání bylo odmítnuto,“ informovala ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Iva Kaňáková. Volný se může proti trestu bránit ještě ústavní stížnosti, musel by ale argumentovat porušením základních lidských práv nebo svobod.

Obžaloba vinila bývalého poslance z toho, že v březnu 2021 na sociální síti napsal, že se chystá spiknutí s cílem znevěrohodnit ivermektin a že při něm budou zabiti lidé. Ivermektin, který se obvykle používá jako antiparazitikum, ale v Česku není registrovaný, propagoval Volný k léčbě covidu-19.

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ prohlásil tehdy Volný.

Obvodní soud mu loni v prosinci uložil dvouletý podmíněný trest, verdikt po odvolání v květnu potvrdil pražský městský soud. „Obžalovanému nepochybně muselo být jasné, že to, že by lékaři měli vraždit pacienty, není pravdivá informace. Řečeno velmi lehce,“ řekl tehdy předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář. Volný vinu odmítl s tím, že je přesvědčený o pravdivosti své informace.

Volný se dostal do sněmovny za SPD, později stranu opustil a vystupoval jako nezařazený poslanec. Policie zkoumala i jeho výroky ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které také sdílel na sociálních sítích. Mimo jiné v nich obdivoval ruského vůdce Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil za masového vraha. Policisté případ odložili, vyjádření podle nich nebyla trestná.