Na Velký pátek šplhaly teploty i přes dvacet stupňů, dvanáct míst hlásí rekord

Nový teplotní rekord pro 29. březen v Česku na Velký pátek zaznamenalo dvanáct ze zhruba 160 míst s nejméně třicetiletou řadou měření. Teplo bylo hlavně v jižních Čechách, v Českých Budějovicích teploměr ukázal 22,2 stupně Celsia. V sobotu bude podle předpovědi ještě tepleji, odpolední maxima ale může snížit saharský prach, který se nad území Česka dostane od jihu.

Nejteplejším místem s teplotním rekordem byl v pátek Byňov na Českobudějovicku, kde teplota 21,6 stupně přepsala dosavadní maximum 19,2 stupně z roku 2017.

Víc než dvacet stupňů Celsia dnes teploměr jako nový rekord ukázal také v Husinci na Prachaticku nebo Českém Krumlově, z jihočeských stanic má nové maximum také v mrazové kotlině ležící šumavská Kvilda-Perla. Pátečních 14,9 stupně Celsia tam překonalo sedm let starý dosavadní rekord o 1,3 stupně.

Novou nejvyšší teplotu na Velký pátek meteorologové zapsali také ve středočeských Průhonicích a Lánech.

V sobotu meteorologové očekávají nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia. Není tak vyloučeno, že se dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni. Teploty ale může v sobotu snížit saharský prach, který bude tlumit sluneční paprsky a předpovědní modely s ním nepočítají.