Epidemie chřipky je dle Státního zdravotního ústavu blízko vrcholu

Události: Chřipková epidemie v Česku (zdroj: ČT 24)

Nemocných v Česku bylo v minulém týdnu 1901 na sto tisíc obyvatel. Epidemie chřipky se tak podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nachází poblíž svého letošního vrcholu. V některých krajích, jako Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský, je nemocných i výrazně více. Nejvyšší nemocnost, 2658 případů na sto tisíc obyvatel, byla v Karlovarském kraji, uvedl SZÚ.

Podle informací Hygienické služby ČR všech akutních respiračních infekcí (ARI) o dvě procenta ubylo, jen u chřipky lékaři evidují desetiprocentní nárůst. Dle predikcí odborníků z ministerstva zdravotnictví čísla v následujících týdnech klesnou, a to i vlivem jarních prázdnin.

„Hodnoty ARI a chřipky vykazují na celostátní úrovni České republiky pokračující celoplošnou epidemii s převahou chřipkových onemocnění,“ uvedli hygienici. Nejvyšší nemocnost evidují mezi dětmi do pěti let, která se pohybuje podle zveřejněného grafu kolem pěti tisíc případů na sto tisíc obyvatel této věkové skupiny. Naopak nejnižší nemocnost je mezi seniory nad 65 let.

V aktuální chřipkové sezoně bylo podle SZÚ do pátku minulého týdne nahlášeno 212 vážných průběhů chřipky, které si vyžádaly pobyt v nemocnici na jednotce intenzivní péče. „Pacienti s chřipkou mají buď primární zánět plic, který je způsobený přímo tím chřipkovým virem, nebo mají druhotný zánět plic způsobený bakterií, která nasedá na tu infekci,“ vysvětluje Petr Husa, přednosta Fakultní nemocnice v Brně, kde se nyní starají o dvanáct pacientů.

Lékaři také evidují mezi hospitalizovanými čtyřicet úmrtí. „Podotýkám, je to špička ledovce, jsou to jen aktivně hlášená čísla. Realita je samozřejmě výrazně více,“ dodává vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Vysoce zasažené jsou tři kraje

Jihomoravský kraj patří ke třem nejvíce zasaženým chřipkou. Kvůli rostoucímu počtu nakažených brněnské nemocnice postupně zakazují návštěvy. Více nemocných na sto tisíc obyvatel je už jen v Karlovarském a Pardubickém kraji. Naopak nejlépe je na tom Praha. „Dalo by se hovořit o tom, že se s velkou pravděpodobností v tuto chvíli pohybujeme někde kolem vrcholu chřipkové epidemie,“ potvrzuje Kynčl.

„Hodnoty v tuto chvíli neindikují k tomu, abychom vůbec přistoupili k diskusi o jakýchkoliv plošných opatřeních,“ říká Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

Od začátku letošního roku dál ubývá lidí, kteří měli pozitivní test na covid-19 zaevidovaný zdravotníkem, domácí samotesty se ve statistikách neprojeví. V šestém týdnu letošního roku do statistik přibylo pět případů na sto tisíc obyvatel, celkově asi 620 osob. Proti předcházejícímu týdnu jde o pokles zhruba o čtvrtinu. V nemocnicích je k pondělnímu ránu 51 pozitivně testovaných, proti předchozímu týdnu o deset méně. Deset hospitalizovaných je na jednotkách intenzivní péče.