ANO nechce zvýšit věk odchodu do penze, řekl Havlíček. Prosazuje druhý důchodový pilíř

Interview ČT24 - Karel Havlíček (28. 3. 2024) (zdroj: ČT24)

Rozporuplně působila v průběhu čtvrtka prohlášení ohledně jednání o penzijní reformě. Prezident Petr Pavel po setkání koalice i opozice na Hradě řekl, že panovala shoda na prodloužení věku odchodu do důchodu. První místopředseda ANO Karel Havlíček však v pořadu Interview ČT24 vysvětlil, že se hnutí s posunutím hranice nad 65 let neztotožňuje. A přiblížil, proč je podle něj vytvoření druhého důchodového pilíře pro stát zásadní.

Podle Havlíčka šlo na Hradě o slušné jednání v racionálních mantinelech. „Za věc, na které jsme se jednoznačně shodli, můžeme považovat to, že stávající systém je v čase skutečně neudržitelný. Musíme udělat určité kroky pro to, abychom systém změnili,“ uvedl.

Zároveň zdůrazňuje, že hnutí ANO nechce zvýšit věk odchodu do důchodu. „To snad muselo z tiskové konference jasně vyplynout. My jsme řekli, že chceme vidět ten systém komplexně. Jestliže někdo dnes argumentuje tím, kolika let se dožijí lidé a v jaké kondici, tak my jsme ten materiál zpochybnili. Chceme ho aktualizovat a uděláme si jeho oponenturu. Jasně jsme řekli, že prodloužení důchodového věku je bod, na kterém nejsme schopni najít shodu,“ řekl Havlíček.

Návrh vládní koalice nepovažuje za důchodovou reformu, ale za parametrické změny prvního pilíře. „Jsem rád, že to takto zmínil i prezident. Je tam asi dvanáct bodů,“ upozornil.

Podle Havlíčka se zúčastněné strany na jednání dostaly pouze ke dvěma až třem bodům. „Přišli jsme tam s tím, že některé z těch bodů jsme připraveni podpořit. Například sdílený základ manželů pro výpočet důchodů. U motivace u pracujících důchodců máme jenom jiný mechanismus. Pak bychom se dokázali částečně domluvit i na výchovném. Minimální důchody jsme v zásadě podpořili. Podpořili jsme i změnu parametrů vdovských důchodů,“ vyjmenoval.

Podle Havlíčka je zásadní zavedení druhého důchodového pilíře. „Navrhujeme další pilíř s motivačním mechanismem. Systém, který bude pro lidi komfortní. Budou mít do značné míry zajímavou úrokovou sazbu a současně i jistotu, že o peníze nepřijdou. Jinými slovy je to státem garantovaný, státem vytvořený pilíř,“ prohlásil.

Efekt národní sounáležitosti

Nabízí se podle něj spojit druhý pilíř s investicemi do výstavby jaderných bloků, výstavby vysokorychlostních tratí či bydlení. „Stát musí investovat biliony korun a bude platit stovky miliard korun na úrokových sazbách. A proč by je měl platit cizím bankám? Může je zaplatit střadatelům,“ navrhuje.

Havlíček připomněl i jistý národní motiv, který může hrát roli pro občany. „Jde o určitý psychologický efekt. Jádro je celkem propírané v České republice. Lidé budou cítit i určitou sounáležitost se státem.“

Inspirací pro druhý pilíř má být například model, který zavedlo Švédsko. „Do něj dnes přispívá padesát procent tamních obyvatel, což je poměrně hodně. Ve Švédsku sice mají nastavený jiný systém zdanění, ale lidi do toho dokázali namotivovat a shodnout se na tom,“ sdělil Havlíček.

Uvědomuje si, že příprava dalšího pilíře zabere nějaký čas. „Pro mě je to zcela zásadní věc, ale je to jiný druhý pilíř než v době Nečasovy nereformy. Chápu, že je náročné ho vytvořit, je to otázka roku a půl nebo dvou.“

Pozice ANO v penzijní reformě

Havlíček se také vyjádřil k tvrzení, proč jeho strana nepřišla s žádným návrhem ohledně důchodové reformy během posledních dvou let.

„Hnutí ANO nevládne, je v pozici. Nikdo nenutil tuto vládu, aby přijala odpovědnost. Nikdo na ní neklečel s tím, že za každou cenu musí udělat důchodovou reformu. Abych byl upřímný, my jsme ji taky nezvládli. Vím, jak je to náročné. Nechci se vymlouvat na covid a podobně. Tahle vláda přišla s tím, že reformu udělá, ale připravila parametrické změny, nikoliv důchodovou reformu,“ dodal Havlíček.