Rubrika Svět

Slovensko oslabuje justici a média. Může přijít o peníze, zní z Bruselu

Evropská komise (EK) se dle eurokomisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse shoduje s Evropským parlamentem (EP), že v souvislosti s reformou trestního zákoníku na Slovensku, která vedla ke zrušení tamější speciální prokuratury a která snižuje tresty a promlčecí lhůty za finanční trestné činy, hrozí oslabení schopnosti slovenské justice vyšetřovat korupční trestné činy. Obavu EK vyjádřila také ohledně změn ve fungování veřejnoprávních médií. Slovenská vláda opakuje, že s Komisí jedná a že na její otázky reaguje.

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.

Jako dary do Bílého domu putují kropenka a fotografie s Havlem

Český premiér Petr Fiala (ODS) při návštěvě Bílého domu předá americkému prezidentu Joeu Bidenovi dary. Skleněnou kropenku symbolizující krásu a důstojnost barokní gotiky a genialitu Santiniho vytvořila Anna Martinková z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Kromě toho Fiala Bidenovi předá také fotografie Václava Havla v Kongresu a s Madeleine Albrightovou od fotografů Tomkiho Němce a Oldřicha Škáchy.

Česko se chopilo vůdčí úlohy v Alianci, soudí americký zpravodaj serveru Politico

„Trochu nám trvalo, když jsme o tom slyšeli poprvé, zjistit, zda je to pravda, nebo ne. A byla to pravda,“ vzpomíná na prvotní informace o české muniční iniciativě pro Ukrajinu zpravodaj serveru Politico Paul McLeary. Byl prvním, který ve Washingtonu o českém podnětu informoval. V rozhovoru pro ČT také zdůraznil, že tuzemská vláda vláda a další menší země musí doplnit zásoby za to, co poslaly Ukrajině.

V Řecku nacvičovali slavnostní zapálení olympijského ohně

V řecké Olympii proběhla 15. dubna oficiální zkouška zapálení olympijského ohně, odehrála se jeden den předtím, než se olympijská pochodeň vydá na dlouhou cestu do Paříže. Přípravy byly veřejné a kdokoliv se tak mohl přijít podívat, kde a jak olympijský oheň vzniká. Tradičně je zažehnut Sluncem, jehož paprsky jsou soustředěny do ohniska parabolického zrcadla.

Je důležité, že se Česko chopilo iniciativy, tvrdí kongresman Doggett

„Česká republika jednala nad rámec očekávání, jako první země, která pomohla Ukrajině po té nevyprovokované agresi,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT americký demokratický kongresman Lloyd Doggett. Ten spolu s dalšími zákonodárci usiloval o návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě, prezidentu Joeu Bidenovi kvůli tomu psal dopisy. Tvrdí také, že na něj udělalo dojem přijetí ukrajinských uprchlíků po ruském vpádu na Ukrajinu.

Mnoho evropských zemí by mělo následovat český příklad, říká kongresmanka McClainová

„Jen velmi málo evropských zemí se chopí vůdčí iniciativy, jako to udělala Česká republika,“ prohlásila v rozhovoru pro ČT jedna z nejvlivnějších republikánských kongresmanek Lisa McClainová. Ta se za přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě přimlouvala s dalšími zákonodárci dopisem prezidentovi Joeu Bidenovi. Je považovaná za druhou nejvýše postavenou republikánku v americké Sněmovně reprezentantů. Zasedá ve výboru pro ozbrojené složky.

Téměř polovinu dronů mířících na Izrael sestřelili Američané

Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM uvedlo, že o víkendu zneškodnilo více než osmdesát dronů a nejméně šest balistických raket vypálených k Izraeli z Íránu a Jemenu. USA podle těchto údajů sestřelily téměř polovinu dronů mířících na židovský stát. O íránském útoku na Izrael v noci na pondělí hovořil americký prezident Joe Biden a šéf diplomacie Antony Blinken s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta. V Izraeli v pondělí znovu zasedne válečný kabinet.

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
SPECIÁL: Válka Hamásu s Izraelem
Přehled hlavního dění, reportáže, analýzy
Vše k tématu

Česko by mělo přimět USA k tomu, aby zůstaly v Evropě, míní expert Roháč

Česko by mělo využít návštěvy premiéra Pera Fialy (ODS) k tomu, aby tuzemská diplomacie vytvořila pro americkou stranu argument, který by ji přesvědčil k setrvání v Evropě. V rozhovoru pro ČT to uvedl Dalibor Roháč, který publikuje v prestižních světových médiích a působí jako seniorní expert v think-tanku American Enterprise Institute. Roháč zmínil také polarizaci uvnitř skupiny V4, kdy se Maďarsko a Slovensko odklánějí od bezpečnostních záruk Západu. „Je to prakticky sebevražedné,“ usoudil.
před 21 h hodinami|

Busty Lincolna i Trumana. Kurátorka Kalinovská popsala dekorace v Oválné pracovně

Příjezd premiéra Petra Fialy (ODS) do Bílého domu bude sledovat i početná česká komunita ve Spojených státech. ČT poskytla rozhovor kurátorka Milena Kalinovská, která emigrovala z Československa po sovětské okupaci v roce 1968. Do USA se přestěhovala na konci 80. let. Oválnou pracovnu i osobně navštívila. Uvedla, že současná hlava státu Joe Biden si přizpůsobil dekorace ve své kanceláři symbolicky – odkazy na prezidenty, k jejichž hodnotám se hlásí.
před 23 h hodinami|

Legionáři ze světa se na Ukrajině učí ovládat drony. Evropanů ubylo

Ukrajině chybí bojeschopní muži. Na východ Evropy se ale stále vydávají vojáci z jiných zemí, kteří tam podstupují výcvik a poté se přidávají k dalším bojovníkům v rámci mezinárodní legie. Podoba šestitýdenního tréninku se přizpůsobuje potřebám ukrajinské armády.
včera|
Načítání...

Bílý dům navštívila většina českých premiérů, naposledy Babiš

Český premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí navštíví Bílý dům, kde se jako osmý český premiér setká s americkým prezidentem. V Oválné pracovně ho přijme Joe Biden. Hovořit budou mimo jiné o bezpečnostních otázkách, závazcích vůči NATO nebo demokratických hodnotách.
včera|

Zóna ČT24: Izrael využil proti íránskému útoku letouny F-35. Nazývají je „mocné“

Bojové letouny americké výroby F-35 se stávají novým standardem Severoatlantické aliance. Prozatím jediným ostrým nasazením této budoucnosti vzdušného boje je Blízký východ. Ve svém arzenálu je má Izrael, který je zatím naposledy využil v noci na neděli proti íránskému útoku. Právě ten byl hlavním tématem pořadu Zóna ČT24 o bezpečnosti a výzvách dnešního světa.
včera|

Izraelský válečný kabinet probíral odvetu, Teherán před ní varoval

V neděli večer jednal izraelský válečný kabinet po nočním vzdušném útoku z Íránu, který proti židovskému státu vyslal přes tři sta dronů a raket. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není. Teherán už Izrael varoval, aby se k ní neuchyloval. Americký prezident Joe Biden ujistil izraelského premiéra o pevné podpoře, odrazuje jej ale od odvetné akce.
14. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:54|