Rubrika Svět

Načítání...

Izraelská armáda nalezla v Pásmu Gazy těla tří rukojmí, včetně Shani Loukové

Izraelské armádě se při noční operaci podařilo najít těla tří rukojmí unesených palestinskými ozbrojenci z hudebního festivalu v Izraeli, jenž proběhl 7. října loňského roku. Je mezi nimi také izraelsko-německá žena Shani Louková, informovala armáda. Na videu, které obletělo svět bezprostředně po teroristickém útoku a na němž byla Louková naložená na korbě pick-upu, ji tehdy rozeznala vlastní matka.
včera|

Nejpřísnější migrační pravidla v EU. Co všechno chystá nová nizozemská vláda

Čtyři politické subjekty včetně Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb – pravicového populisty Geerta Wilderse – se v Nizozemsku dohodly na vytvoření nové vlády. Wilders se premiérem nestane, už ale avizoval „nejpřísnější azylovou politiku všech dob“ a slíbil, že „Nizozemci jsou opět na prvním místě“. Podle některých médií čeká Brusel a Evropskou unii šok, vládní plány však odhalují i kompromisy mezi koaličními stranami. Wilders však jako lídr největšího bloku v parlamentu bude činit klíčová rozhodnutí, píše Bloomberg.
včera|

Robert Fico podstoupil další operaci, oznámil ministr Kaliňák

Slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) podstoupil další operaci, oznámil v pátek po poledni ministr obrany Robert Kaliňák. Potrvá několik dnů, než bude jasné, jak se jeho stav vyvíjí, dodal. Ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že předseda vlády je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu. Každé ráno se bude scházet lékařský tým, který rozhodne o dalším postupu.
včeraAktualizovánovčera v 16:46|
Načítání...

Gašparovič: Všichni na Slovensku si uvědomili, že takto to dál nepůjde

Slovensko v těchto dnech prožívá situaci, kterou v samostatné historii ještě nezažilo. Premiér Robert Fico (Smer) je po středečním atentátu stále ve vážném stavu v nemocnici v Banské Bystrici a vládu místo něj převzal první vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer). Bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič v rozhovoru pro ČT řekl, že pokud nenastanou pooperační komplikace, mělo by to s Ficem dobře dopadnout. Názorově rozdělená země dle něj muže Ficova formátu potřebuje ve funkci premiéra více než kdy jindy.
včera|

Cíle okupantů na Krymu i přímo v Rusku se staly terčem rozsáhlého útoku, Moskva mluví o stovce dronů

Přístavní město Sevastopol na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu čelilo rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů, uvedly okupační úřady. Ukrajinské drony útočily podle ruských úřadů i na cíle přímo v Rusku – na přístavní město Novorossijsk, které je další základnou Černomořského loďstva, a na rafinerii v Tuapse. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad různými oblastmi bylo zneškodněno šest námořních a všech 102 vzdušných dronů. Telegramové kanály i místní úřady ale hovoří o škodách. Charkov zažil dosud nejdelší vzdušný poplach, trval přes šestnáct hodin.
včeraAktualizovánovčera v 13:26|

Po americkém provizorním molu se do Gazy dostaly první kamiony s pomocí

Do Pásma Gazy se v pátek ráno dostaly první kamiony s humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve čtvrtek dokončila americká armáda. V oblasti se v posledním týdnu dále zhoršila humanitární krize poté, co izraelská armáda minulý týden obsadila přechod Rafah na jihu Pásma, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci.
včeraAktualizovánovčera v 12:01|