Rubrika Svět

Pavilon německé Technické univerzity zvítězil v architektonické soutěži EU. Mezi finalisty byla i ostravská galerie

Vítězem Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Roheho se stal studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu. V kategorii architektura byla mezi pěti finalisty i ostravská městská galerie současného umění Plato. Dalšími byly škola Reggio v Madridu, klášter Saint Francois na Korsice a komunitní zahrada Hage ve švédském Lundu. V kategorii objev zvítězila knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně. Cena EU za současnou architekturu se uděluje od roku 2001 za vynikající architektonická díla vybudovaná v Evropě. Kromě nápaditého vzhledu hraje roli také udržitelný rozvoj a zvýšení kvality života občanů. Do soutěže se letos přihlásilo 362 projektů z 38 evropských zemí. Předání cen se uskuteční 14. května 2024 v Barceloně.

PŘEHLEDNĚ: Benátky nově vybírají poplatek za vstup. Jak ho zaplatit a kdo má výjimku

Italské Benátky od čtvrtka zavádějí poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm. Město bude poplatek vybírat v roce 2024 po 29 dní, kdy je na centrum největší nápor. Radnice si od tohoto opatření slibuje omezení počtu turistů, kteří do historické části města v laguně míří v hlavní sezoně.

Odvolací soud zrušil verdikt nad producentem Weinsteinem, nařídil nový proces

Newyorský nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle CNN nedostane, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k šestnácti rokům vězení za znásilnění v druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen.

Nikde s tím nezaplatím, stěžoval si Bystroň z AfD při přebírání peněz od propagandisty, tvrdí Spiegel

Německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na své zdroje ve zpravodajských službách uvedl, že na nahrávkách, na kterých poslanec AfD Petr Bystroň údajně přebírá peníze od ruského propagandisty, zazní stížnost, že s takovými bankovkami nikde nezaplatí. Bystroň veškerá obvinění ze spolupráce s prokremelskou vlivovou sítí odmítá. Na dotaz Spiegelu prohlásil, že informace pocházejí z nedůvěryhodného zdroje a jsou součástí „kampaně organizované NATO“.

Slovenští veřejnoprávní novináři protestovali v černém

Zaměstnanci i externisté veřejnoprávního média Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se ve čtvrtek oblékli do černého. Protestovali tak proti zamýšlenému rušení média, kde pracují, a proti chystanému vzniku nástupnické organizace Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Podporu protestujícím vyhlásily opoziční strany, někteří opoziční poslanci pak přišli do sněmovny (Národná rada) také v černém. Návrh zákona o přeměně RTVS na STVR schválila ve středu slovenská vláda.

V Austrálii na mělčině uvázla hejna kytovců. Třicet uhynulo, většina se nakonec vrátila do moře

Téměř 30 kulohlavců ve čtvrtek uhynulo poté, co uvázli na mělčině v jižní části státu Západní Austrálie. Více než stovka dalších se ale nakonec dokázala vrátit na volné moře. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele, podle nichž se do záchranné akce zapojily stovky dobrovolníků i expertů.

V Paříži se zřítily lopatky mlýna na kabaretu Moulin Rouge

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Incident si nevyžádal žádné zranění. Příčiny nehody, která postihla jeden z nejznámějších objektů ve francouzské metropoli, jsou nyní předmětem vyšetřování.

KVÍZ: Euromýty jsou staré jako Unie sama. Co měl Brusel údajně nařídit, aniž by o tom věděl?

Existují klasické mýty o zákazu křivých banánů nebo okurek, ale i ty mnohem fantastičtější a absurdnější, jako o zavádění normovaného eurokondomu s předepsanou délkou 16 centimetrů. Ty nejčastěji diskutované se snaží Evropská komise sama vyvracet, už v roce 2004, krátce před vstupem Česka do společenství, tímto úkolem pověřila svého mluvčího. Navzdory tomu mnoho mýtů spojených s domnělými nařízeními „z Bruselu“ přežívá ve společnosti dál. Na konci článku si můžete v kvízu vyzkoušet jejich znalosti.

Škrty ve školství vyhnaly do ulic Argentiny stovky tisíc lidí. Prezident sází na drsnou terapii

Nový argentinský prezident Javier Milei čelí největším protestům od chvíle, kdy v prosinci převzal moc. Kvůli jeho škrtům ve školství vyšly do ulic stovky tisíc lidí v Buenos Aires, další desítky tisíc protestovaly i v dalších městech země. Škrty jsou součástí drastické hospodářské politiky, která má zemi vyvést z rozpočtového deficitu.

Slovenská vláda schválila zákon o televizi a rozhlasu, šéf stanice má skončit

Slovenská vláda schválila na výjezdním zasedání v Trnavském kraji novelu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Podle ní má ředitel stanice Ľuboš Machaj skončit ve funkci. Návrh nyní zamíří do parlamentu. Jeho původní verzi kritizovalo současné vedení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), opozice, unijní instituce i Evropská vysílací unie.

Americká pomoc hází Kyjevu záchranné lano. Střely ATACMS dlouhého doletu už jsou na Ukrajině

Klíčový americký vojenský a finanční balík pro Ukrajinu, který se podařilo po měsících sporů schválit v Kongresu a který svým podpisem definitivně stvrdil prezident Joe Biden, obsahuje hlavně dodávky dělostřeleckých granátů, protiletadlových střel a prostředků protivzdušné obrany. Spojené státy Ukrajině také již dříve v utajení poskytly požadované rakety dlouhého doletu ATACMS, potvrdil ve středu Washington. Díky těmto střelám může ukrajinská armáda zasáhnout ruské síly hluboko za frontovou linií včetně okupovaného Krymu.

SPECIÁL: Válka Hamásu s Izraelem

Přehled hlavního dění, reportáže, analýzy
Vše k tématu

Arménie není ani více než sto let od genocidy v bezpečí. Zemi ohrožuje konflikt s Baku

Arménie si připomněla 109. výročí národní genocidy pálením praporů Turecka a Ázerbájdžánu v centru Jerevanu. V roce 1915 zahájily turecké, kurdské a arabské síly Osmanské říše systematické vyvražďování křesťanské menšiny. Nyní takřka třímilionová země čelí nebezpečí znovu, a to ze strany sousedního Ázerbájdžánu. Arménie s ním prohrála dvě bleskové války v letech 2020 a 2023, a nakonec přišla o celou separatistickou provincii Náhorní Karabach.
včera|

Španělský premiér Sánchez pozastavil výkon funkce kvůli vyšetřování manželky

Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se zahájením vyšetřování možného střetu zájmů své manželky při přidělování státních zakázek. Rozhodnutí oznámí v pondělí, zatím pozastavuje výkon své funkce. Jakoukoliv vinu své choti Sánchez popírá, informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na prohlášení, které ve středu předseda vlády zveřejnil na sociálních sítích.
včera|

Zákon umožňující zákaz TikToku v USA zřejmě zbrzdí soudní spory

Americký Kongres společně s masivním balíkem zahraniční pomoci v noci na středu definitivně schválil opatření, jehož výsledkem by mohl být zákaz sociální sítě TikTok ve Spojených státech, a to už na začátku příštího roku. V praxi ale populární platforma zřejmě zůstane dostupná déle, uvádějí americká média. Vymáhání zákona totiž minimálně zbrzdí soudní spory.
včera|
Načítání...

Biden podepsal balík s pomocí pro Ukrajinu. „Techniku začneme odesílat během několika hodin,“ slíbil

Americký prezident Joe Biden podepsal balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). V noci na středu zákon prošel Senátem, Biden předem avizoval, že předlohu obratem podepíše. Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování v Senátu přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.
včeraAktualizovánovčera v 20:38|

Krah i přes špionážní kauzu zůstává lídrem kandidátky AfD pro eurovolby

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze špionáže pro Čínu povede tuto pravicově populistickou stranu do červnových voleb do Evropského parlamentu. Sobotního zahájení kampaně se ale nezúčastní, řekl v Berlíně po jednání s vedením AfD. Sdělil také, že svého asistenta ještě dnes propustí. Asistenta europoslance Kraha zadržela v pondělí německá policie. Muž, který je německým občanem čínského původu, čelí obviněním ze špionáže pro Peking. Německý kancléř Olaf Scholz aféru označil za velmi znepokojivou.
včeraAktualizovánovčera v 20:10|

Europarlament odhlasoval historicky první unijní normu o potírání násilí na ženách

Europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku podpořili historicky první unijní předpis, který má předcházet násilí vůči ženám, chránit oběti domácího násilí a poskytovat jim lepší pomoc. Novinka rovněž vyzývá k přísnější právní úpravě řešící útoky v on-line prostředí, například posílání nevyžádaných odhalených fotografií nebo zveřejňování soukromých informací o jiné osobě na internetu bez jejího souhlasu.
včeraAktualizovánovčera v 15:52|