Rubrika Domácí

Cermat nahrál do systému opravené testy přijímaček. Na školu se v prvním kole dostalo přes devadesát procent dětí, řekl Krejčí

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to uvedlo ministerstvo školství a Radiožurnálu to řekl ředitel organizace Cermat Miroslav Krejčí. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes devadesát procent uchazečů. Oficiální výsledky Cermat zveřejní v systému ve středu.

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru kvůli jeho výrokům ve sněmovně

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) zvažuje žalobu kvůli výrokům, kterými ho častoval na sněmovní schůzi v uplynulém týdnu předseda SPD Tomio Okamura. Bartoška označil u řečnického pultíku za novodobého Hitlera. V Otázkách Václava Moravce Bartošek uvedl, že zvažuje proti Okamurovi právní kroky. Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že podobné výroky jsou nepřípustné. Místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral podotkl, že by takový výrok nepoužil. Bartošek a předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek rovněž v pořadu zmínili, že při projednávání důchodové reformy je koalice připravena omezit řečnickou dobu poslancům s přednostním právem. Chtějí se tak vyhnout obstrukcím opozice. Ta proti podobě důchodové reformy ostře vystupuje.

České firmy obchodují s Ukrajinou. Dodávají například lékařské vybavení

České firmy mají čím dál větší zájem o ukrajinský trh. Jejich vývoz tam za poslední dva roky stoupl o 17 procent. Do čísla se přitom nezapočítávají zbraně nebo munice. Přibývá ale projektů na pomoc i pro obnovu válkou poničené země, jedná se například o lékařské vybavení.

Národní rozvojový fond končí, nepodpořil žádný projekt

Místo sedmi miliard na investice nula. Končí Národní rozvojový fond, do kterého měly banky odvádět peníze na investice a veřejně prospěšné projekty. Požádal o odnětí licence a Česká národní banka vyhověla. Za celou dobu své existence, tedy za tři a půl roku, finanční instituce skrz fond nepodpořily ani jeden projekt. Banky slibovaly prostřednictvím fondu podpořit třeba rozvoj infrastruktury. Celkově mělo jít o projekty v hodnotě až třicet pět miliard korun. Fond vznikl za vlády Andreje Babiše (ANO) místo tehdy zvažované bankovní daně. O jejím možném zavedení se debatuje i v současném kabinetu Petra Fialy (ODS).

V Praze se konají tři velké akce, dohlížejí stovky policistů. Je to mimořádná výzva, míní primátor Svoboda

V Praze se v sobotu konají hned tři velké akce – druhý den hokejového mistrovství, fotbalové derby Sparty se Slavií a koncert kapely Rammstein. Všechny události pro metropoli znamenají zvýšený nápor lidí a také preventivní bezpečnostní opatření. Ta jsou posílená v okolí sportovních hal nebo významných dopravních uzlů.

Jen pokuty i za násilné činy, navrhuje ministerstvo. Žalobcům se „kupčení“ nelíbí

Možnost peněžitého trestu za jakýkoli zločin odmítají špičky justice i část vlády. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo finanční sankci jako univerzální trest. Oběti by mohly snadněji získat odškodnění. A stát by ušetřil díky menšímu počtu vězňů. Kritici návrhu ale varují, že může docházet k „vykupování se“ z trestu, a mluví o morálním hazardu.

Lázně v Česku zahajují hlavní sezonu

České lázně zahajují hlavní sezonu. V sobotu ji slavnostně odstartovali třeba v Mariánských Lázních, v Poděbradech a Luhačovicích, kde po rekonstrukci otevřeli Jurkovičovy budovy Slunečních lázní a Vodoléčebného ústavu. Lázeňství se sice stále potýká s odlivem zahraničních turistů, částečně je ale začali nahrazovat Češi.

Neobvykle silná aktivita Slunce přinesla nad Česko polární záři. Šance ji zpozorovat jsou i v dalších dnech

Zemi v pátek zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Způsobují ji solární erupce, kterých bylo v uplynulých dnech neobvykle mnoho. A právě kvůli tomu byla na severní polokouli mimořádně dobře viditelná polární záře. Erupce na Slunci budou pravděpodobně pokračovat i během víkendu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v souvislosti s tím varuje před výpadky systému satelitní navigace nebo distribuce elektřiny.

Je potřeba podporovat sport od dětských kategorií, shodli se poslanci v debatě o financování

Poslanci v pořadu Události, komentáře v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji debatovali o budoucnosti hokeje a obecně sportu a jeho financování. Předseda sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda (ODS) uvedl, že stát nemůže financovat vše. S tím souhlasil i místopředseda podvýboru pro vzdělání a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD), který podotkl, že od určitých kategorií si na sebe sport musí vydělat. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher dodal, že mladé lidi lákají ke sportu i výrazné osobnosti. Podle členky výboru pro sport Michaely Šebelové (STAN) je potřeba se zaměřit na podporu pohybu u dětí.

České jahody podraží až o padesát procent. Samosběry budou v omezené míře

Cena českých jahod vzroste kvůli dubnovým mrazům u některých prodejců až o padesát procent. České televizi to potvrdily vybrané české jahodárny. Cena stoupne i u samosběrů. Ty začnou už v druhé polovině května, o týden až dva dříve než v loňském roce.

Česká věda není ochotná riskovat, to by se mělo změnit, shodují se odborníci

Jedním z velkých problémů české vědy a výzkumu je neschopnost podnikat riskantnější a ambicióznější projekty, řekli v pořadu 90’ ČT24 vědci Jan Konvalinka a Jakub Tomek. I to je jednou z výzev, kterým by se měl postavit nový ministr pro vědu a inovace, kterým zřejmě bude Marek Ženíšek (TOP 09). Dalším problémem jsou pak finance do vědy nebo malé kompetence ministra, doplnil člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Ladislav Krištoufek.

Noční oblohu nad Českem zbarvila polární záře

Na obloze nad Českem lidé v noci mohou pozorovat polární záři, kterou způsobila mimořádná eruptivní aktivita Slunce. Tento přírodní úkaz by měl být pozorovatelný i v noci ze soboty na neděli. Zájemci by si měli pro pozorování oblohy najít oblast s výhledem k severu mimo světelné znečištění. Redakci Vědy ČT24 zaslali uživatelé Facebooku své snímky.
10. 5. 2024Aktualizovánovčera v 07:05|

Hokejový šampionát jako finanční vzpruha. Fanoušci by mohli utratit kolem dvou miliard

Mistrovství světa v ledním hokeji přitáhlo do Prahy a Ostravy tisíce návštěvníků. Kromě hal zaplnili také fanzóny a hospody. Už na začátku května hlásily hotely v hlavním městě naplněnost kapacit téměř devadesát procent, v Ostravě pětasedmdesát procent. Čeká se, že tuzemští i zahraniční fanoušci utratí během šampionátu za různé služby a zboží kolem dvou miliard korun.
10. 5. 2024Aktualizovánovčera v 22:43|

Policie přivezla z Ukrajiny šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů

Policie v pátek přivezla z ukrajinského Lvova do Hradce Králové šest Čechů zadržených v polovině dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných bankéřů. Zadržené čeká obvinění z několika trestných činů, řekla mluvčí hradecké krajské policie Magdaléna Vlčková. Gang je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun.
10. 5. 2024Aktualizovánovčera v 21:27|