Rubrika Domácí

Prezident Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na soudce Ústavního soudu (ÚS) právníka a sociologa Jiřího Přibáně a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška, oznámil odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky. V červnu mandát skončí místopředsedovi ÚS Vojtěchu Šimíčkovi a soudci Tomáši Lichovníkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů.

Janoušek u soudu požaduje další peníze kvůli stíhání v kauze Chambon

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí začal zabývat sporem lobbisty Romana Janouška se státem o odškodnění kvůli stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon. Janoušek požadoval zhruba 155 milionů korun jako náhradu škody za ušlý zisk či za peníze vynaložené na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti mu v prosinci minulého roku za nezákonné stíhání přiznalo 736 tisíc korun a omluvu. Dalších peněz se lobbista domáhá soudně.

Stavba důležitých cest je klíčová pro českou konkurenceschopnost, řekl Fiala po zasedání vládního výboru

V pondělí zasedal vládní výbor pro strategické investice. Mezi tématy jednání bylo zejména financování strategické dopravní infrastruktury, mezinárodní konkurenceschopnost podpory technologických center nebo podpora dostupnosti kvalifikovaných zaměstnanců pro polovodičový sektor v Česku. Premiér Petr Fiala (ODS) kladl důraz zejména na stavbu cest, jejíž tempo se podle něj zvýšilo.

168 hodin: Bekovi stát platí byt za 57 tisíc měsíčně. Bartoš to obhajoval vysokou inflací

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na resortu řeší, kde by mohl ve školství škrtat. Pokud se ale jedná o jeho vlastní bydlení, šetření jde stranou. Domů se z resortu vrací do luxusní rezidence na pražském Břevnově, zjistil deník MF Dnes. Cena pronájmu činí přes 57 tisíc korun měsíčně, za ministra ho platí stát. Bek bydlí i nad poměry ostatních ministrů, po Praze by sehnal byty podobné a výrazně levnější. Pro 168 hodin natáčel David Sebíně.

Chladné počasí vydrží do pátku, víkend přinese oteplení

Většinu pracovního týdne vydrží v Česku chladné počasí. Přes den teploty nepřekročí deset stupňů Celsia, v noci a k ránu bude dál mrznout, ve vyšších polohách sněžit. Až před víkendem se začne oteplovat, v neděli se už teploty budou pohybovat kolem dvaceti stupňů a začátkem příštího týdne dál porostou, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Policie navrhla obžalovat Baláka, nechal podle ní opravit traktor z peněz Hradu

Středočeští policisté navrhli dle deníku Právo obžalovat tři muže včetně bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauza se týká traktoru patřícího Balákově manželce, který podle policie nechali opravit za peníze Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Šlo zhruba o dvě stě tisíc korun. Balák vinu odmítá.

„Kdyby se nenašel dárce, nebyl bych tady.“ Tomáše Chluma zachránila transplantace kostní dřeně

Tomáš Chlum ve třiceti letech onemocněl leukémií. Když nezabere chemoterapie, existuje jediná léčba – dárcovství kostní dřeně. Tu mu z druhé strany republiky poskytla Ivana Hládková, zachránila mu tak život. Teď se dárkyně s příjemcem poprvé setkali. Reportáž pro pořad 168 hodin připravila Eva Koryntová.
před 22 h hodinami|

Ukrajinští uprchlíci do státní kasy přispějí víc, než kolik z ní dostanou

Stát na odvodech z práce ukrajinských uprchlíků inkasuje více, než kolik jim vyplácí. Podle údajů ministerstva práce stát na válečných běžencích, kteří si v Česku našli práci, vydělal jen za první tři měsíce tři miliardy korun – a to i přes to, že pracují pod svou kvalifikaci a za malé ohodnocení. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jaroslav Hroch.
před 22 h hodinami|

Památník v Letech připomínající holocaust Romů a Sintů se otevře v úterý

V Letech u Písku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, později i velkokapacitního vepřína, se v úterý slavnostně otevře Památník holocaustu Romů a Sintů. Od prvních debat ve vládě až po současnou realizaci uplynulo 27 let. Táborem v letech 1942 až 1943 prošlo zhruba 1300 Romů a víc než 300 jich tady zahynulo, šlo převážně o děti a ženy. Pro veřejnost se pak památník otevře 12. května.
včera|