Rubrika Domácí

Stále chybí lék na astma i jeho alternativa. Podle ministerstva se dávky uvolňují postupně

V některých lékárnách dál chybí inhalátory na akutní záněty dýchacích cest. Nedostatkový je často předepisovaný Ventolin i jeho alternativa Ecosal – s výrobcem tohoto léku přitom resort zdravotnictví dohodl navýšení dodávek minimálně na dvojnásobek roční spotřeby.

Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy, meziročně jde o více než dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

V prvním kole přijímaček uspělo 94 procent deváťáků, oznámil Bek

Uchazeči o studium na středních školách (SŠ) už mohou zjistit, zda a na jakou školu byli přijati. Podle výsledků přijímacího řízení a jejich priorit je přiřadila státní organizace Cermat. Výsledky přijímacího řízení se uchazeči dozvědí v systému DiPSy, zároveň je na veřejně přístupném místě zveřejní přímo školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na ranním brífinku oznámil, že se v prvním kole přijímaček „podařilo umístit 94 procent deváťáků“, což Bek považuje za „zcela zásadní úspěch“. Podle ministerstva se z devátých tříd základních škol hlásilo více než 99 tisíc žáků.

Odsouzeníhodné a děsivé, zní z Česka k atentátu na Fica

Čeští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD), který byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. Násilí podle něj nelze tolerovat, podobně se vyjádřili i další politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že se za Fica modlí.

Ministerstvo práce porušilo na vánočním večírku zákon, píše iRozhlas. Podávalo alkohol

Ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo zákon, když na loňském vánočním večírku umožnilo pití alkoholu na pracovišti, vyplývá to z kontroly Státního úřadu inspekce práce, uvedl ve středu iROZHLAS.cz a Radiožurnál. Ministerstvu hrozí v přestupkovém řízení pokuta až 50 tisíc korun. Vánoční večírek v budově ministerstva se konal loni 21. prosince, v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK).

Green Deal jsou pouta na rukách evropské ekonomiky, míní Rajchl z PRO 2022

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Předseda strany PRO 2022 a lídr kandidátky PRO – Jindřicha Rajchla Jindřich Rajchl zmínil, že je pro zrušení Green Dealu, protože ho považuje za pouta na rukách evropské ekonomiky. Dále se strana chce v europarlamentu zabývat tématem bezpečnosti, s čímž souvisí migrace. Česko by mělo migrační pakt jednoznačně odmítnout, řekl. Stejně tak odmítá přijetí eura, které by se podle něj stalo ocelovým řetězem na krku Česka. Důležitým tématem je podle něj také suverenita země. Chce, aby si Česko mohlo o vlastních věcech rozhodovat v Praze.

Vláda schválila pomoc s návratem Ukrajinců, jednání o podpoře bydlení odložila

Stát pomůže 430 ukrajinským uprchlíkům s dobrovolným návratem, schválila ve středu vláda. Těm, kdo chtějí zpět do vlasti, koupí lístek na autobus či zajistí sanitku. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) oznámil, že kabinet odložil projednávání návrhu zákona o podpoře bydlení, jehož cílem je vytvořit systémovou podporu pro lidi ohrožené bytovou nouzí. Podle Síkely je třeba jednat se samosprávami a vyřešit rozpory kolem legislativy. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) odklad kritizoval.

Zvýšení poplatků má veřejnoprávním médiím přinést stamiliony do rozpočtů

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit od roku 2025 televizní poplatek o patnáct korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový poplatek o deset korun na 55 korun měsíčně. Rozpočet médií veřejné služby se tak zvýší v případě České televize o 865 milionů, u Českého rozhlasu o 331 milionů, oznámil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Zvýšení televizního poplatku má být o desetikorunu menší oproti původnímu návrhu z loňského roku, který kritizovala komerční média.

Lety OK skončí. Stroje ČSA budou létat pod kódem Smartwings

České aerolinie přestanou od podzimu provozovat lety pod svou vlastní značkou s kódem OK. Od zimního letového řádu budou jak jejich, tak lety sesterských Smartwings operovány pod kódem QS, oznámila mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Firma se tak podle ní snaží zefektivnit provoz.

V roce 2030 bude rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku, varují onkologové

V roce 2030 bude podle onkologů rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V současné době jsou to nemoci srdce, nádory představují nyní s necelými 28 tisíci zemřelých ročně čtvrtinu všech úmrtí. Vzniku téměř poloviny zhoubných onemocnění se dá podle odborníků předejít zdravějším životním stylem, přičemž riziko úmrtí výrazně snižuje zachycení nádoru v časném stadiu, například při screeningovém vyšetření lidí bez příznaků. Informace zazněly na středeční tiskové konferenci České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Ve středu také mohli lidé v ulicích potkat dobrovolníky, kteří na podporu Českého dne proti rakovině prodávají symbolické žluté kytičky.

Ve čtvrtek bude silně foukat. Déšť na sebe nechá čekat, déle bude platit výstraha na požáry

Ve čtvrtek zesílí hlavně v Čechách vítr, v nárazech bude mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, v níž před následky poryvů varuje, zároveň prodloužil až do noci na pátek platnost výstrahy na riziko požárů. Nebezpečí požárů by měl snížit déšť, který ale většinu republiky zasáhne až v pátek či o víkendu.

PŘEHLEDNĚ: Co po přijímačkách? I když se nepovedou, zůstává řada možností

Ve středu byly zveřejněny výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Týkalo se to čtyřletých maturitních oborů. Z devátých tříd vychází okolo 106 tisíc žáků, na střední školy se z nich hlásí přibližně 94 tisíc, asi o čtyři tisíce více než loni. Mohli nově podat přihlášku až na tři školy místo dosavadních dvou. To využila většina uchazečů. Co dělat, když výsledky nedopadly dobře? Přinášíme základní otázky a odpovědi.

Migrační pakt bude migraci akcelerovat, varuje Koten. Demagogie a předvolební rétorika, oponuje Lipavský

Po osmi letech vyjednávání schválily země Evropské unie přelomový migrační pakt. Sedmadvacítce má pomoci lépe zvládat příliv migrantů. Zajistit má efektivnější kontroly žadatelů o azyl a rychlejší návraty těch neúspěšných. Obojí už na vnějších hranicích Unie. Na zvládání migrace se budou povinně podílet všechny členské země. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si myslí, že opatření budou mít pozitivní vliv, problém ale zásadně nevyřeší. Poslanec Radek Koten (SPD) míní, že pakt bude dokonce migraci akcelerovat.
včera|

Válek slibuje nová psychiatrická lůžka pro děti a mladistvé i více specialistů

Nová lůžka mají uklidnit napjatou situaci v psychiatrické péči o děti a dospívající. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měla vzniknout speciálně pro ně. Náctiletých, které sužují duševní problémy, v posledních letech přibývá a místa v nemocnicích a léčebnách chybí. Do několika týdnů by tak odborná společnost měla ministru předložit koncepci rozvoje dětské psychiatrické péče. Změna umožní vzdělávat více psychiatrů i psychologů. V péči o dospělé by se kromě center duševního zdraví měly dál rozvíjet i psychiatrické nemocnice.
včera|

Nové spotřebiče mohou snížit účty za energie. Pouhé pořízení ale úsporu neznamená

Průměrné stáří elektrických spotřebičů v tuzemských domácnostech je podle statistiků kolem deseti let. Výjimkou ale nejsou ani lidé, kteří třeba pračku používají i dvakrát tak dlouho. Nové výrobky přitom mohou, alespoň podle prodejců, snížit účty za energie až o tisíce ročně.
včera|