Rubrika Domácí

Reportéři ČT: Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu, za ropu ale stále platí miliardy

Česko ruské diktatuře za dva roky, po které kremelský režim útočí na Ukrajinu, poslalo několikanásobně více peněz, než jaká byla česká pomoc Ukrajině. Přitom jde o peníze, které Moskva využívá na zbrojení a i díky nim může pokračovat ve válce. Problémem jsou dodávky ropy a plynu. Zatímco závislosti na ruském plynu už se Česká republika zbavila, u ropy se to dosud nepodařilo, a dokonce jí stát odebírá v posledních letech více než před válkou. Pro Reportéry ČT natáčeli Andreas Papadopulos a Michael Fiala.

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.

Muži v Česku vydělávají průměrně skoro o osmnáct procent více než ženy

Odstraňovat rozdíly mezi příjmy žen a mužů v Česku se příliš nedaří. Podle dat Eurostatu muži vydělávají v průměru skoro o osmnáct procent více než ženy – Česká republika je tak třetí nejhorší mezi zeměmi Evropské unie. Řada firem se proto na tuto oblast snaží zaměřit a rozdíly zmenšovat.

O nové dotace na dětské skupiny mají zatím zájem hlavně soukromníci, obce se nehrnou

Týden od spuštění nového dotačního programu na podporu dětských skupin eviduje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) celkem 214 přihlášených projektů. Zájem mají především soukromí zřizovatelé, těm přitom stát vyčlenil jen třetinu z celkových 300 milionů korun. Peníze tak dostane nejspíš jen každý sedmý žadatel. Zbytek, tedy 200 milionů, by měl pomoct vybudovat dětské skupiny obcím. O peníze jich ale zatím požádalo jen osm.

Chovatelů exotických zvířat přibývá, řada ale nedodržuje podmínky

Někteří majitelé exotických zvířat nedodržují pravidla pro jejich chov. Obyvatele Karlových Varů nedávno například vyděsili na stromě v centru města dva hroznýši. Plazi často svým majitelům utečou a pak s jejich odchytem musí pomáhat městská policie. Nebezpečné je i svévolné vypouštění méně nebezpečných zvířat do volné přírody. Mohou se stát invazivním druhem a začít ničit původní faunu.

Bez aktivních USA svět bezpečný nebude, řekl Fiala ČT po setkání s Bidenem

„Myslím si, že opravdu není přehnané říct, že dnes máme ve světě prestiž. A je to i díky tomu, jaké zastáváme hodnotové postoje a co děláme, o co se snažíme,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem premiér Petr Fiala (ODS). Upozornil také na nutnost pomoci Ukrajině, která je prý i v českém zájmu. V rozhovoru s Martinem Řezníčkem řešil také téma spolupráce českých a amerických zpravodajských služeb.

Musíme aktivně pomáhat Ukrajině, řekl Fiala po setkání s Bidenem

Premiéra Petra Fialu (ODS) přijal americký prezident Joe Biden. Oba státníci se shodli na pokračování pomoci Ukrajině, která se brání ruské agresi. Šéf Bílého domu také ocenil českou muniční iniciativu. Tématem jednání byla i situace na Blízkém východě či ekonomické vztahy Česka a Spojených států. Během dne se předseda vlády setkal s ředitelem CIA Williamem Burnsem. Na programu má Fiala i jednání s krajany, v úterý pak bude rokovat v Kongresu s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s dalšími představiteli sněmovny i Senátu.

Radnice Chrášťan vítá hazard, část místních popudila

Velký spor v malé obci se rozhořel kvůli hazardu. Kasina mají vyrůst ve středočeské obci Chrášťany u Prahy. Rozhodnutí radnice ale popudilo část místních. Nelíbí se jim mimo jiné to, že se obec domluvila s provozovateli kasin bez toho, aby věc nejdříve probrala s občany. Pondělní jednání zastupitelstva, které se kvůli velkému zájmu přesunulo do místního sportovního centra, přilákalo zhruba tři sta lidí.

Na schůzce s Bidenem je důležité hlavně to, že se konala, míní diplomaté a komentátoři

Schůzka českého premiéra Petra Fialy (ODS) a amerického prezidenta Joea Bidena v podstatě splnila očekávání, shodli se ve speciálním vysílání ČT24 komentátoři a diplomaté. Setkání podle nich ukazuje, že Američané považují Česko za důležitého partnera. Důležité může být úterní setkání Fialy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, na které má premiér možnost posunout dál schválení americké vojenské pomoci Ukrajině.

Reportéři ČT: Na kultivaci domova stařenky z Roztok brigádničili i lidé z radnice

Loni na podzim odvysílali Reportéři ČT příspěvek o seniorce, kterou se podvodníci pokoušeli připravit o střechu na hlavou. Žena jim nevědomky podepsala smlouvy o prodeji svého domu. O ten se ve vysokém věku zároveň nezvládala starat, žila ve velkém nepořádku a radost jí dělaly jen její kočky. Podvodnému prodeji domu se nakonec podařilo zabránit. A našlo se i řešení, jak ženě pomoci s péčí o domácnost. Podílela se na něm i radnice. Příběh této ženy mapoval David Vondráček.

Jako dary do Bílého domu putují kropenka a fotografie s Havlem

Český premiér Petr Fiala (ODS) při návštěvě Bílého domu předá americkému prezidentu Joeu Bidenovi dary. Skleněnou kropenku symbolizující krásu a důstojnost barokní gotiky a genialitu Santiniho vytvořila Anna Martinková z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Kromě toho Fiala Bidenovi předá také fotografie Václava Havla v Kongresu a s Madeleine Albrightovou od fotografů Tomkiho Němce a Oldřicha Škáchy.

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
před 17 h hodinami|

Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|